В Австрії вшанували жертв Голодоморів та агресії росії, яка триває й досі

В Австрії вшанували жертв Голодоморів та агресії росії, яка триває й досі

Укрінформ
У багатьох австрійських єпархіях, у тому числі у головному соборі Відня Штефандсдом, у суботу пройшли церковні богослужіння з метою вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

У столиці республіки посол України в Австрії Василь Химинець разом з архієпископом Відня, кардиналом Крістофом Шенборном та православним митрополитом Австрійським, екзархом Угорщини і Центральної Європи Арсенієм запросили на екуменічну панахиду за жертвами Голодомору в радянській Україні у 1932-1933 роках.

Участь у молитві в архієпископському кафедральному Соборі Святого Стефана взяли настоятель Штефансдому Тоні Фабер, генеральний вікарій Східних Католицьких Церков в Австрії Юрій Коласа, посланник Папи Римського в Австрії архиєпископ Педро Лопес Кінтана, а також священики українських православної та греко-католицької громад та представники української протестантської громади Відня.

Читайте також: У Вселенському Патріархаті помолилися за жертв голодоморів в Україні

У своїй промові український посол розповів про трагедію Голодомору та висловив сподівання, що Австрія, як і ряд інших країн, визнають його "тим, чим він був – геноцидом українського народу".

"Лише якщо зло назвати по імені, то його повторення можна уникнути. Це стосується й Голодомору – вбивства голодом в Україні, яке було цілеспрямовано здійснено керівництво Радянського союзу на чолі зі Сталіним у 1932 році і тривало три холодні зими до 1934 року…Ціллю радянського керівництва було вбити стільки українців, стільки можливо, щоб примусити решту нашого народу поставити на коліна", - заявив Василь Химинець.

Водночас, він наголосив, що російському керівництву як не вдалося знищити українців та примусити їх відмовитися від своєї ідентичності раніше, так і не вдасться зараз: "Царю Петру не вдалося, Сталіну не вдалося. І запевняю вас – і путіну не вдасться".

Читайте також: У Туреччині запалили свічки на знак пам'яті за жертвами голодоморів в Україні

Зі свого боку, настоятель Штефансдому Тоні Фабер заявив, що "коли вивчаєш події Голодомору, то тебе охоплює жах". Він вказав на "страшний, небесний гріх", який було скоєно проти українського народу, та провів паралелі з останніми місяцями війни рф проти України.

Під час богослужіння також пролунав дзвін Пуммерін – другий за величиною дзвін Європи, який дзвонить лише не великі церковні свята та в часи біди і лиха.

Поруч з цим, у соборі було організовано фотовиставку "Історичні аналоги від минулого до сучасного", на якій було виставлено світлини жахливих наслідків вчиненого Сталіним геноциду українського народу 1932-1933 року та розв’язаної кремлем триваючої загарбницької війни проти України.

Читайте також: Президент закликав світ визнати Голодомор геноцидом українського народу

Після богослужіння на площі біля собору українською громадою також було запалено свічки в пам'ять про жертв Голодомору та вшановано жертв Голодомору хвилиною мовчання.

У суботу у Відні також пройшла акція на популярній серед туристів вулиці Маріягільферштрассе, під час якої українські активісти розповідали перехожим про Голодомор та давали скуштувати страви часів цього геноциду проти українського народу.

Крім того, спільну молитву у пам'ять про жертв Голодомору провели в суботу у Соборі Святого Егідія у місті Грац єпископ Вільгельм Краутвашл та священник української греко-католицької церкви Богдан Карпляк. Після богослужіння на Площі свободи в Граці також пройшла тиха акція із запаленням свічок пам’яті.

Читайте також: Сучасна росія повторює злочини Голодомору - МЗС Канади

Молитви за жертв Голодомору також пройшли у церквах Лінца, Клагенфурта, Інсбрука, Фельдкірха.

Як відомо, в Україні сьогодні вшановують пам'ять жертв Голодоморів.

Українці у ХХ сторіччі пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-