У Туреччині запалили свічки на знак пам'яті за жертвами голодоморів в Україні

У Туреччині запалили свічки на знак пам'яті за жертвами голодоморів в Україні

Фото, відео
Укрінформ
У різних містах Туреччини сьогодні вшанували пам'ять жертв Голодомору в Україні 1932-33 років та долучилися до всесвітньої акції  «Запали свічку пам’яті». В Анкарі захід було вперше проведено в Українському парку, урочисто відкритому в жовтні цього року, повідомляє власкор Укрінформу.

«Як і 90 років тому сьогодні кремль намагається зломити нашу волю до перемоги і свободи, тероризуючи мирне населення нашої країни. Тоді вони використали голод, сьогодні вони прагнуть заморити холодом та голодом, знищити соціально-економічний потенціал України. Часи минають, а методи кремля відрізняються лише пропагандистською обгорткою. Лише єднання і тиск міжнародної спільноти, насамперед Туреччини та ООН, цього року не дозволили москві спричинити голод у світі. Цьогорічний захід особливий: він показує наше єднання, нашу пам'ять, нашу витримку, рішучість і прагнення перемогти ворога», - сказав в рамках заходу Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

Дипломат наголосив на тому, що сталін та його режим вчиняли злочини проти українців та інших народів, зокрема кримських татар. 

“сталін вчинив геноцид проти українського народу, змушуючи українців вмирати від голоду, забираючи зерно - те, чим він був найбільш багатим. У 1944 році той же сталін вчинив геноцид проти кримськотатарського народу, вигнавши його з Батьківщини. Ні 1933-й рік, ні 1944-й рік не були засуджені самою росією… путін сьогодні повторює чи намагається перевершити злочинця сталіна… Ми пам’ятаємо страшну історію і ми протидіємо страшному сьогоденню», - сказав Василь Боднар.

За його словами, запалена сьогодні свічка символізує і пам'ять про жертв Голодомору - геноциду українського народу 90 років тому, і одночасно символізує світло, яке переможе темряву.

Для вшанування пам'яті в Українському парку зібралися українська, кримськотатарська громади, громадяни Туреччини.

“У кримськотатарського на українського народів дуже багато спільного в історії. Ми разом, протягом трьох століть, зазнавали втрат, тиску від тоталітарного режиму спочатку російської імперії, потім радянського союзу, а зараз рашистської російської федерації. Це спільний шлях нас насправді тільки зміцнює. У нас спільні історія, біль, трагедія, але і перемога буде спільною. Я впевнена у цьому. Зараз український народ, українські герої борються не тільки за майбутнє України, а й за майбутнє і Європи, і всього світу. І в складі українського війська є представники багатьох тюркських народів:азербайджанців, кримських татар, турків-месхетинців. Ми будемо святкувати перемогу разом в Україні та обов'язково у вільному Криму», - сказала в ході виступу членкиня Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель. 

Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих від Голодомору 1932-33 років, усіх голодоморів, репресій, внаслідок депортацій.

“Для нас важливо, що сьогодні в Українському парку  разом зібралися українці, кримські татари, турки. Важливою є підтримка з боку турків. У Туреччині знають, що таке голодомор, що таке справжня росія, що таке режим, який намагається знищити всіх українців. І вони розуміють, що війна, яка зараз відбувається, не якась випадковість, це планомірна політика колись радянського, а тепер російського режиму, який намагається знищити всіх українців”, - сказала в коментарі Укрінформу очільниця Української спілки в Анкарі Юлія Білецька.

За її словами, такі заходи дають можливість розповісти про Голодомор як страшну трагедію, про те, чому ми так відчайдушно боремося за свою свободу у війні сьогодні, чому не хочемо жодним чином бути з росією, чому ми завжди будемо боротися за свою незалежність і чому український народ такий незламний. 

«Аби такі трагічні сторінки історії не повторювалися, варто перестати її переписувати. Слід знати її хороші й погані сторінки, але не повторювати поганих. Мій покійний батько говорив, що повірить діючій владі тоді, коли вона розповість про 17-й з’їзд (“з'їзд розстріляних” - ред.)  і про голод 1920-21 рр. в Криму й 1932-33 рр. в Україні. Ми маємо про це завжди пам’ятати. Якщо влада спеціально знищувала мільйони людей заради незрозумілої ідеї, то така влада не повинна існувати. Зараз історія повторюється в тому, що російська влада знищує Українську державу на очах у всього світу, а світ мовчить, «ковтає», а рф продовжує. Такі моменти в історії повинні бути припинені”, - сказав у коментарі агентству заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умєров. 

Як повідомляв Укрінформ, у Вселенському Патріархаті відбулося богослужіння та панахида за жертвами голодоморів в Україні.

Генконсульство України в Стамбулі закликало міжнародних партнерів відновити історичну справедливість, визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом проти українського народу та не допустити вчинення Росії більше воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду.

Заходи з вшанування жертв голодоморів в Україні також відбулися в Анталії, Ізмірі, Аланії, Мармарисі, Самсуні, Коньї, Бодрумі, Коджаелі, де представники української громади запалили свічки пам'яті та вшанували пам'ять загиблих внаслідок голодоморів.

У Спілці українців Мармарису говорили про історії своїх родин, постраждалих від голодоморів в Україні.

Українці з рядів Чорноморської асоціації українців переконані, що гасло, під яким проходить вшанування жертв голодоморів в Україні сьогодні - “Пам'ятаємо. Єднаємося. Переможемо” є актуальним в умовах війни росії проти України. 

Також в спілках, при яких діють українські суботні школи, було проведено заходи із вшанування пам'яті загиблих та, уроки історії з роз'ясненням подій, які стали причиною загибелі мільйонів українців у 1932-33 рр. та про геноцид українського народу сталінським режимом.

Як повідомляв Укрінформ, Україна закликає світ визнати організований тоталітарним комуністичним режимом сталіна Голодомор 1932-1933 років геноцидом Українського народу. На сьогодні це зробили  22 держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-