У Каунасі пройшла Конференція з національної безпеки, на якій вивчався досвід України

У Каунасі пройшла Конференція з національної безпеки, на якій вивчався досвід України

Фото
Укрінформ
У Каунасі 15 листопада відбулася Конференція з питань національної безпеки Литви «Універсальність державної оборони» з українським представництвом. На ній вивчався досвід «тотальної оборони» України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Конференція проходила з ініціативи Литовської спілки стрільців (LSS) та Університету Вітовта Великого під патронатом Президента Литви Гітанаса Науседи. В ній взяли участь високопосадовці литовського уряду, політики, експерти, офіцери та члени академічної спільноти з Литви, Фінляндії, Швеції.

Окремо була представлена Україна – один з керівників Десантно-штурмових військ полковник В’ячеслав Вессер, начальник відділу Головного управління Національної гвардії полковник Костянтин Родюк; представник LSS в Україні Робертас Габулас; бійці Територіальної оборони, які прийшли до неї з мирних професій Юлія Книгницька, Сергій Федоренко; громадська активістка з Маріуполя, організаторка самооборони, а нині викладачка Національного університету оборони Марія Подибайло.

На Конференції були чотири панелі обговорення: «Вплив поточного геополітичного контексту на концепцію тотальної оборони держави»; «Роль громадських та комерційних організацій у тотальній обороні»; «Тотальна оборона: досвід України у війні проти росії»; «Уроки, отримані під час організації територіальної оборони, захисту України».

В Каунасі пройшла Конференція з національної безпеки, на якій вивчався досвід України / Фото: Олег Кудрін

Представники України ділилися своїм практичним досвідом, говорили про досягнення та ключові проблеми, які виникали під час організації оборони країни від агресора. Литва, інші держави регіону, маючи цінний український досвід і час, можуть використати сильні сторони, а також «підтягнути» слабкі, враховуючи місцеві обставини (головна відмінність – набагато менша, ніж в Україні «глибина» території). При цьому українські представники підкреслили, що мова має йти не тільки про тотальну оборону», а й «комплексну оборону», з щільною співпрацею різних структур.

Закриваючи Конференцію, командир Литовської спілки стрільців полковник Альбертас Дапкус відзначив, що «війна в Україні вимагає багато дискусій задля пошуку відповідей. «Були ті, хто вважав, що воєнні часи минули, але сьогодні ми чітко бачимо ситуацію. Яка б не була оборона – національна чи спільна з союзниками по НАТО, залучення громадськості до оборони надзвичайно важливе», - підкреслив Дапкус.

Читайте також: Науседа: Терористичний режим кремля буде зупинений спільними силами союзників

Так співпало, що саме в день проведення Конференції сталася потужна російська атака на об’єкти громадянською структури України, внаслідок чого також відбулося падіння ракет на прикордонну територію Польщі. Це зайвий раз підтвердило актуальність обговорюваних на конференції питань.

Литовська спілка стрільців – добровольча організація самооборони Литви, створена у 1919 році. Значну роль в її становленні та розвитку зіграв Євген Коновалець, фундатор ОУН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-