Столтенберг – про інцидент у Польщі: Сумнівів у надійності протиповітряного захисту НАТО немає

Столтенберг – про інцидент у Польщі: Сумнівів у надійності протиповітряного захисту НАТО немає

Укрінформ
Ракетний інцидент, що трапився вчора у Польщі, не заперечує здатність Альянсу захистити всіх союзників від повітряних атак, оскільки цей інцидент, за попередньою інформацією, не мав ознак цілеспрямованого нападу та був оцінений як нещасний випадок.

Про це сьогодні під час пресконференції у Брюсселі за підсумками зустрічі Північноатлантичної Ради з приводу вчорашніх вибухів у Польщі заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспонденту Укрінформу.

«Наші попередні висновки говорять про те, що це, ймовірно, було спричинено українською ракетою протиповітряного захисту, і ми не маємо ознак, що це була навмисна атака проти спроможностей НАТО. Протиповітряні системи НАТО призначені для того, щоб захистити нас від повітряних атак. Крилаті ракети та балістичні ракети мають спеціальні характеристики, які підлягають уважному моніторингу, на підставі якого виносяться судження, чи ми маємо справу з атакою або з чимось іншим», - сказав керівник НАТО.

Він зауважив, що українська протиповітряна ракета, яка, ймовірно, спричинила вибух у Польщі, не має характеристик, притаманних для такої цілеспрямованої атаки.

«Це пояснює, чому реакція на цю подію була такою, як вона була. Це жодним чином не заперечує нашу здатність захиститися від цілеспрямованих атак», - відмітив Столтенберг.

Він нагадав, що протиповітряна система НАТО є ефективною весь час, за принципом «24/7». Для цього у розпорядженні союзників по Альянсу є літаки AWACS, винищувачі, є протиповітряні системи наземного та морського базування.

«НАТО готове до таких ситуацій. Ми проводимо навчання, ми готуємося до реагування на інциденти або нещасні випадки, на зразок цього. Метою є, перш за все, запобігти таким інцидентам. Але, якщо вони трапляються – переконатися, що вони не виходять з під контролю. Ми були стривожені вчорашніми подіями та засмучені загибеллю двох людей. Водночас ми проводимо дуже щільний моніторинг, і готові зустрічати такі ситуації спокійно, твердим та дієвим шляхом. Але також таким шляхом, що дозволяє запобігти подальшій ескалації», - зауважив генеральний секретар НАТО.

Він додав, що повну відповідальність за такі події несе російська федерація, яка розв’язала агресію проти України та продовжує здійснювати масовані атаки проти цивільних людей та критичної інфраструктури України. Саме російська агресія, за висновком учасників Північноатлантичної Ради, стала першопричиною трагедії у Польщі.

Читайте також: НАТО допоможе Україні створити багаторівневу систему ППО – Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, вчора росія завдала масованого ракетного удару по містах і селищах України та продовжила цілеспрямовані спроби знищити об’єкти критично важливої цивільної інфраструктури.

У Польщі, на території Грубешовського повіту Люблінського воєводства сталися вибухи, в результаті яких загинуло двоє людей. Розслідування цього інциденту триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-