Дуда заявив, що інцидент із ракетою був «нещасним випадком»

Дуда заявив, що інцидент із ракетою був «нещасним випадком»

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда наголосив, що абсолютно нічого не вказує на те, що інцидент із ракетами в Пшеводуві був навмисним нападом росії.

Про це він заявив журналістам у Варшаві в середу, повідомляє Укрінформ із посиланням на Польське радіо.

Зазначається, що у середу, 16 листопада, президент Дуда зустрівся з прем’єр-міністром Матеушем Моравєцьким та міністрами, які опікуються сферою безпеки в Бюро національної безпеки. Засідання призначили за годину до засідання РНБО.

Читайте також: У небі Польщі було три літаки НАТО в момент падіння ракети виробництва рф - Defense Express

Після зустрічі президент наголосив, що у вівторок, 15 листопада, відбувся «масований, безпрецедентний за масштабами напад росії на Україну». За його словами, російська сторона випустила по Україні близько 100 ракет різних типів, бомбардувалася вся територія України, включно з прикордонними з Польщею районами, Львівською та Волинською областями.

Президент Польщі зазначив, що в районі Грубешева, де у стався вибух і де загинули двоє громадян Польщі, досі тривають слідчі дії.

«Нічого, абсолютно нічого не вказує на те, що це був навмисний напад на Польщу. Те, що сталося, тобто те, що ракета впала на нашу територію, не було навмисним актом. Це не була ракета, яка була спрямована на Польщу. По суті, тому, це не був напад на Польщу», – сказав Дуда.

"Найвірогідніше, це був нещасний випадок", - сказав Дуда, додавши, що це, ймовірно, була ракета української ППО.

«Україна захищалася – це очевидно і зрозуміло – також ракетами, завданням яких було збивати російські ракети. Тому ми мали справу з дуже серйозним зіткненням, спричиненим російською стороною, як і весь конфлікт. Вчорашнє зіткнення – це безумовно, відповідальність російської сторони», – сказав Дуда.

Він повідомив, що це, швидше за все, ракета С-300 російського виробництва, ймовірно, 1970-х років.

«Хто запустив цю ракету? На цей момент у нас немає доказів того, що цю ракету запустила російська сторона. Але є багато ознак того, що це була ПРО, тобто вона використовувалася силами оборони України», – наголосив президент.

Читайте також: Якби рф не бомбила українські міста, вибухів у Польщі не сталося б - Bellingcat

Як повідомляв Укрінформ, у польському селі Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства, неподалік від українського кордону, внаслідок вибуху у вівторок загинули двоє людей. Інцидент стався біля зерносушарки близько 15:40 за місцевим часом.

Західні ЗМІ із посиланням на джерела у розвідувальних органах повідомили, що інцидент міг статися внаслідок того, що дві російські ракети перетнули простір Польщі поблизу кордону з Україною.

Читайте також: На місці падіння російської ракети у Польщі працюють фахівці

Речник польського уряду Пьотр Мюллер звернувся до польських ЗМІ з проханням не поширювати неперевірену інформацію та дочекатися офіційних повідомлень.

Згодом речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна заявив, що на територію Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва. З цього приводу до МЗС Польщі викликано посла росії Сергія Андреєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-