Трагедія MH17: родичі загиблих просять суд встановити роль рф у збитті літака

Трагедія MH17: родичі загиблих просять суд встановити роль рф у збитті літака

Укрінформ
Родичі 298 людей, які загинули внаслідок збиття літака рейсу MH17 ракетою класу «земля-повітря» над Україною в липні 2014 року, сподіваються, що судді, які винесуть вердикт у цій справі в четвер, висвітлять провідну роль росії у збитті літака.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Повідомляється, що вирок у справі збиття MH17 може стати першим випадком, коли суд ухвалить рішення щодо ролі росії у бойових діях в Україні з моменту її вторгнення в Крим у 2014 році.

Прокуратура Нідерландів вимагає довічного ув'язнення для трьох росіян і одного громадянина України, звинувачених у постачанні ракетної системи, яку підтримувані росією сепаратисти використовували для запуску ракети по пасажирському літаку Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур. Жоден із чотирьох підозрюваних, які, за словами прокурорів, організували перевезення ракетної установки з рф на схід України, не перебуває під вартою, і лише один бере участь у провадженні.

Читайте також: Відбулося останнє засідання суду в справі MH17

«Не може бути так, щоб державі, яка сприяє масовим убивствам, це могло зійти з рук, тому роль російської держави у цій справі дуже важлива для нас», - сказав Піт Плоег, спікер родичів жертв рейсу MH17.

Суд у справі про збиття MH17 у Нідерландах розпочався в березні 2020 року. Один підозрюваний, Олег Пулатов, надіслав адвокатів, щоб представляли його. Інші росіяни - Сергій Дубінський та Ігор Гіркін, а також громадянин України Леонід Харченко - ніколи не співпрацювали з судом, і їх судять заочно.

Судді почнуть виголошувати вирок у четвер о 13:30 за місцевим часом.

Читайте також: Гіркін більше потрібен для Гааги, ніж Україні - Буданов

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу MH17.

Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-