ЄС за певними напрямками залежить від Китаю більше, ніж від російського газу – Боррель

ЄС за певними напрямками залежить від Китаю більше, ніж від російського газу – Боррель

Укрінформ
Європейський Союз має працювати над зменшенням залежності від поставок рідкоземельних елементів китайського виробництва, яка навіть більша, ніж залежність ЄС від поставок викопних російських енергоресурсів.

Про це написав високий представник ЄС Жозеп Боррель у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій за підсумками зустрічі міністрів G7, повідомляє Укрінформ.

«Китай відіграє вирішальну роль у багатьох ланцюгах постачання, і наша залежність від КНР у стратегії «зеленої» трансформації навіть вища, ніж від викопного палива з росії. На частку Китаю припадає до 90 відсотків наших потреб у магнії, 90 відсотків потреб у рідкоземельних елементах, на частку Китаю припадає 80 відсотків сонячних батарей, що використовуються в ЄС. Ми маємо зменшити цю надмірну залежність, розв'язати проблеми вразливості та підвищити стійкість. Ми будемо продовжувати взаємодію щодо відносин з Китаєм із нашими партнерами, включаючи G7», - написав Боррель.

Він відзначив, що після 20 з’їзду КПК, який затвердив Сі Цзіньпіна як керівника партії на третій термін, Китай очевидно проводитиме «більш рішучу» зовнішню політику. Зокрема, додаткова напруга у Тайванській протоці може мати особливо руйнівний вплив на відносини між ЄС і Китаєм. Виходячи з цього, ЄС має бути готовим до будь-якого сценарію майбутніх подій.

Боррель нагадав, що для ЄС Китай залишається ключовим економічним партнером, головним конкурентом та системним суперником. При цьому значення конкуренції та суперництва суттєво зростають останнім часом, хоча ЄС і Китай співпрацюють у ключових сферах, що становлять взаємний інтерес, включаючи мир та безпеку, глобальну охорону здоров’я, зміни клімату та охорона довкілля, що набуває особливого значення з огляду на кліматичну конференцію ООН COP 27, що розпочинається у Єгипті.

«Ми маємо забезпечити правове поле для діяльності наших компаній, що діють у Китаї, та пересвідчитися, що наша залежність не перетвориться на вразливість», - додав високий представник ЄС.

За його словами, складна ситуація з правами людини в Китаї є причиною найбільших суперечностей у його відносинах з ЄС. При цьому ЄС закликає Китай дотримуватися міжнародних та правових зобов’язань, включаючи дотримання прав людини в провінції Сіньцзян, на Тибеті та у Внутрішній Монголії. Ці питання представники ЄС порушують під час зустрічі з китайськими партнерами на всіх рівнях.

Читайте також: Ми не можемо порівнювати Китай із росією — Боррель

Як повідомлялося, зустріч міністрів закордонних справ «Групи семи» за участю високого представника ЄС відбулася 4 листопада у німецькому Мюнстері. Її учасники розглянули найбільш актуальні міжнародні проблеми, включаючи війну росії проти України та її глобальні наслідки, відносини з Китаєм, розвиток ситуації на Західних Балканах, а також у країнах Африки та Азії.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-