Штати в ООН: росія залякує, прагнучи уникнути покарання за порушення резолюції Радбезу

Штати в ООН: росія залякує, прагнучи уникнути покарання за порушення резолюції Радбезу

Укрінформ
США звинуватили росію у спробах залякати ООН, а також уникнути спільної з Іраном відповідальності за порушення резолюції 2231 Радбезу у зв'язку із застосуванням іранських дронів для ударів по цивільних об’єктах в Україні.

Про це під час засідання Ради Безпеки ООН заявив заступник постпреда США при цій організації Роберт Вуд, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Зараз ми бачимо, що росія знову погрожує ООН з причин, які очевидні всім: росія прагне відвернути увагу та заплутати світ», - сказав американський дипломат.

Він пояснив, що рф намагається всіляко заблокувати початок розслідування під егідою генсека ООН щодо порушень резолюції 2231, де йдеться, зокрема, про заборону для Ірану брати участь у торгівлі або передачі зброї, у тому числі БПЛА. Іран порушив вимоги резолюції, коли передав бойові безпілотники росії, а рф – коли придбала цю зброю та застосувала її по мирних цілях в Україні.

Тепер, щоб відвернути увагу світу від своїх зловмисних дій, російська делегація звинувачує США та інші країни, які ініціюють розслідування, в порушенні статті 100 Статуту ООН. З російського боку лунає риторика, ніби США намагаються нав’язати генсеку ООН свою волю.

Читайте також: Радбез ООН на запит росії сьогодні розгляне правомірність інспекції іранських дронів

«У статті 100 вказується, що генеральний секретар ООН і персонал Секретаріату не повинні запитувати або отримувати вказівки від будь-якого уряду чи влади. Прохання США та інших членів Ради не є інструкціями, вони ідентичні будь-яким іншим проханням про реагування й застосування відповідних заходів, які можуть спрямовувати держави-члени генсеку ООН», - підкреслив посол Вуд.

Він зауважив, що це є широко вживана практика, якою користувалася неодноразово й сама росія у закликах щодо проведення розслідувань ООН.

Читайте також: Ізраїль передасть США докази використання іранських дронів в Україні

«Це ніяка не інструкція. Подібні звернення щодо проведення розслідувань широко поширені, доцільні і жодним чином не порушують статтю 100 Статуту ООН», - наголосив американський дипломат.

У цьому контексті він закликав інші країни та секретаріат ООН не піддаватися погрозам росії.

«Якщо генсек вирішить не проводити розслідування щодо порушення резолюції 2231, це призведе до великих проблем. Це спричинить підрив процесу виконання резолюцій Ради Безпеки та надасть усім країнам, включно з росією, можливість ухилятися від зобов’язань, накладених РБ ООН»,- заявив представник США.

Читайте також: В ООН заявили, що спецтрибунал не дозволить рф уникнути покарання за злочини агресії

Як повідомлялося, резолюція 2231 Ради Безпеки ООН, ухвалена у 2015 році, є документом, який фактично затверджував іранську ядерну угоду. Домовленість мала на меті забезпечити гарантії, що Іран не розроблятиме ядерної зброї – взамін на скасування окремих санкцій.

Водночас у документі містяться положення, які обмежують Іран в отриманні й передачі збройних технологій, у тому числі безпілотників, упродовж восьми років від укладання угоди – до другої половини 2023 року. Таким чином, США й інші країни наполягають - Іран і росія порушили вимоги резолюції, що має офіційно встановити розслідування під егідою генерального секретаря ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-