Радбез ООН на запит росії сьогодні розгляне правомірність інспекції іранських дронів

Радбез ООН на запит росії сьогодні розгляне правомірність інспекції іранських дронів

Укрінформ
Рада Безпеки ООН 26 жовтня на запит росії розгляне правомірність направлення експертів для інспекції дронів, які рф отримує з Ірану й використовує для атак на інфраструктуру та населення України.

Про це Укрінформу повідомили в секретаріаті Радбезу ООН.

росія наполягає, ніби сама виробляє ці безпілотники, і інспектори ООН не можуть перевіряти їх застосування.

Раніше постпред України при ООН Сергій Кислиця надіслав лист до генерального секретаря Антоніу Гутерреша та членів Ради безпеки, у якому виклав прохання Києва направити в нашу країну експертів для інспекції використання дронів.

Україна звинуватила Іран у порушення резолюції Ради безпеки ООН 2231 від 2015 року, яка схвалила угоду, спрямовану на обмеження ядерної діяльності Тегерана.

У листі Кислиця зазначив, що згідно з публічною інформацією, "безпілотні літальні апарати серії Mohajer і Shahed були передані з Ірану в росію" наприкінці серпня. Україна оцінює, що це, ймовірно, є частиною планів Ірану щодо експорту в росію сотень БПЛА.

Читайте також: Постачальників комплектуючих для Shahed можуть притягнути до відповідальності – Веніславський

За словами постпреда, обидві моделі БПЛА підпадають під критерії забороненої зброї, оскільки дальність їхнього польоту дорівнює або перевищує 300 кілометрів. Крім того, дрони серії Mohajer виробляються компанією Qods Aviation, яку внесено до чорного списку санкцій ООН, її активи підлягають замороженню всіма країнами.

"Тому постачання їх з Ірану до росії слід розглядати як порушення резолюції 2231", - зазначив Кислиця.

Він запросив експертів ООН, які здійснюють моніторинг санкцій проти Ірану, відвідати Україну якнайшвидше, щоб оглянути знайдені безпілотники. На думку дипломата, ця інформація буде корисною в розслідуванні ООН щодо виконання резолюції.

Читайте також: Зеленський припускає, що рф купує в Ірану дрони і ракети в обмін на сприяння ядерній програмі

21 жовтня на закритому заході за участю членів РБ, де розглядалося питання щодо використання росією дронів проти України, США, Франція та Велика Британія рішуче заявили, що передача безпілотників до рф порушує резолюцію Радбезу. Своєю чергою росія та Іран заперечували, стверджуючи, що дрони виробляються у рф.

Згідно з резолюцією, обмеження для Ірану на ракети й пов'язані з ними технології діють до жовтня 2023 року. На думку західних дипломатів, це стосується експорту й закупівлі передових військових систем, таких як безпілотники.

Читайте також: У Повітряних силах розповіли, які види іранських дронів рф застосовує в Україні

У заяві Держдепу, поширеній 19 жовтня, зазначається, що "в той час як Іран продовжує брехати й заперечувати надання росії зброї для використання в Україні", США "сповнені рішучості працювати із союзниками й партнерами над запобіганням передачі росії небезпечних озброєнь" і без вагань застосовуватимуть санкції та інші відповідні інструменти проти всіх, хто причетний до передачі рф такої зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-