Європа має будувати нову систему безпеки без участі росії - єврокомісар

Європа має будувати нову систему безпеки без участі росії - єврокомісар

Укрінформ
Сьогодні вже неможливо уявити нову європейську систему миру й безпеки, яка б включала росію.

Про це у Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту, присвяченого підсумкам першої зустрічі Європейської політичної спільноти у Празі, заявив єврокомісар Олівер Варгеї, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час зустрічі… виникло головне питання – на яких принципах ми маємо організувати політичний та безпековий порядок в Європі? На досяжне майбутнє неможливо уявити новий порядок з безпеки або нову архітектуру миру в Європі, в яких складовою частиною могла б бути росія. Вона залишається географічним сусідом та членом міжнародної системи. Але зараз ми маємо будувати новий європейський безпековий порядок без кремля», - заявив представник Єврокомісії.

Читайте також: На слуханнях у Європарламенті від рф зажадали негайно зупинити воєнні злочини в Україні

Він зауважив. що учасники зустрічі у Празі визнали: російське вторгнення в Україну стало прямою атакою на європейський та глобальний правопорядок, фронтальним нападом на базові норми європейської та міжнародної безпеки, що склалися після завершення «холодної війни», і під якими свого часу підпис поставила сама росія.

«У Празі лідери надіслали потужний сигнал, спрямований не лише росії, а й решті світу, щодо щирої волі Європи захистити багатосторонній порядок, заснований на правилах, а також підтримати базові положення Хартії ООН на тлі спроб рф перетворити на зброю енергію та продовольство, що вражає європейську та глобальну економіки», - наголосив Варгеї.

Читайте також: ЄС обіцяє білорусі суворі санкції за подальше втягування у війну проти України

Як повідомлялося, перша зустріч Європейської політичної спільноти за участі 44 лідерів країн відбулася у Празі 6 жовтня. Головною темою стало поєднання зусиль задля збереження безпеки, стабільності та заможності континенту шляхом розвитку співробітництва. На форумі були відсутні лише дві європейські країни - росія й білорусь, оскільки вони беруть участь у злочинній війні проти України.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-