Війна в Україні давно б закінчилася, якби Захід допомагав активніше - віцепрем'єр Латвії

Війна в Україні давно б закінчилася, якби Захід допомагав активніше - віцепрем'єр Латвії

Укрінформ
Війна в Україні давно би вже завершилася, якби Захід акумулював усю політичну волю, економічні та військові засоби.

Таке переконання висловив віцепрем'єр-міністр - міністр оборони Латвійської Республіки Артіс Пабрікс на Берлінському зовнішньополітичному форумі 18 жовтня, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Якби ми дали на самому початку війни, або перед нею, ту допомогу, якої Україна потребувала, війна би вже завершилася і ми заплатили би набагато меншу ціну за свободу, за мир… Якби ми поставили всю нашу економічну міць на допомогу Україні, яка веде війну за нас, … ця війна би завершилася», - заявив Пабрікс, нагадавши, що ВВП російської держави-агресора сягає максимум 3% світового, тоді як економічна сила Заходу дорівнює майже 50%.

Він зауважив, що останніми роками, навіть після 2008-го, 2014-го, Європа була «неймовірна сліпа» до загрози з боку росії. Прозрівати почали навіть не 24 лютого, в перші тижні все ще намагалися телефонувати путіну, шукати компроміси з москвою, можливо, за рахунок українців, констатував віцепрем'єр.

За його словами, росіяни сподіваються, що західні суспільства за десятиліття благополуччя стали неспроможними протистояти, боротися, що вони здадуться. На переконання Пабрікса, постійні заклики: «Давайте не будемо ескалювати» лише посилили слабкість Заходу в уявленні росіян, які мають враження, що якщо вони тиснутимуть надалі, то Захід відступиться. Але Захід уже «стоїть спиною до стіни» та не може далі відступати, він має зрозуміти, що війна ведеться на його території, підкреслив віцепрем’єр.

«Якщо ми відступимося в цей момент, це буде заохоченням до нової війни, яка буде вже насправді на території ЄС, НАТО», - попередив глава Міноборони Латвії. Він поставив запитання: яку ціну європейці готові заплатити за свою свободу?

Латвія, зауважив Пабрікс, передала Україні перші Stinger за день до початку війну. Ця зброя не в останню чергу допомогла українським бійцям захистити від російських десантників аеропорт Гостомель, захистити Київ.

Латвійський міністр піддав критиці Німеччину із 84 млн населення, яка передала Україні воєнної техніки орієнтовно на 800 млн євро. Латвія, яка має менше 2 млн населення, надала Україні військової допомоги на понад 300 млн євро.

Пабрікс також висловив тверде переконання, що Україна виграє війну, цьому просто немає альтернативи, що вона буде наступним членом ЄС і НАТО, адже заплатила за це кров’ю своїх громадян.

«Європа без України більше не буде Європою після того, як ця війна буде виграна», - підкреслив він.

Також він заявив, що після перемоги України держави Балтії, Польща будуть вимагати більше права голосу, адже саме вони внесли багато в перемогу України. Пабрікс поставив у цьому контексті запитання, чи можуть країни Балтії, Польща довіряти Німеччині, покладатися на неї, а не очікувати, в разі агресії проти них, що допомога прийде через пів року.

Читайте також: Світ має визнати війну рф проти України геноцидом - глава МЗС Естонії

Як повідомлялося, темою цьогорічного Берлінського зовнішньополітичного форуму, організованого німецьким Фондом Кербера, є «Ціна миру: переосмислення безпеки для Німеччини та Європи». Головними доповідачами стали міністри закордонних справ ФРН та Еспонії Анналена Бербок і Урмас Рейнсалу.

Фото: xtv.lv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-