Світ має визнати війну рф проти України геноцидом - глава МЗС Естонії

Світ має визнати війну рф проти України геноцидом - глава МЗС Естонії

Укрінформ
росія здійснює геноцид українського народу, міжнародна спільнота має визнати це і почати діяти відповідно.

До цього закликав міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу на Берлінському зовнішньополітичному форумі 18 жовтня, передає власний кореспондент Укрінформу.

«російська війна проти України – це геноцид… Треба визнати цю війну війною геноцидного типу», - підкреслив міністр, нагадавши, що його країна першою визнала це на законодавчому рівні.

За словами Рейнсалу, все, що путін робить останніми місяцями, відповідає визначенню «геноцид», багато хто це розуміє, але розуміє також те, що в разі визнання цього факту офіційно, треба буде діяти відповідно. Тому, на переконання глави естонського МЗС, заклик не знайшов широкої підтримки в міжнародному суспільстві. «Це хибний шлях», - констатував Рейнсалу.

Він звернув увагу на те, що росія завжди реалізовувала, і робить це й зараз, стратегічну мету – показати свою «перевагу» над Заходом.

Дипломат заявив, що пишається рішенням Німеччини прискорити передачу Україні системи протиповітряної оборони IRIS-T, назвавши це «тектонічною зміною» і «найбільш гуманним кроком захистити дітей, жінок, школи, дитячі садки».

Водночас Рейнсалу закликав до суттєвого збільшення поставок зброї, а також більшого наповнення Європейського фонду миру, хоча би до 50 млрд євро, а не сотень мільйонів. Він нагадав, що війна в Афганістані коштувала лише США 2 трлн доларів, що є незрівнянною цифрою з тим, що дають нині Україні, яка втрачає сотні мільйонів євро щодня.

У своєму виступі естонський дипломат розвінчав деякі міфи, поширені на Заході. Зокрема, про побоювання, що постачання важкого озброєння призведе до «ядерної зими». Другий - про те, що українці не в змозі користуватися західним озброєнням - український пілот може опанувати літаки класу F максимально за 3 місяці, заявив Рейнсалу. Третій - те, що Захід просто не має запасів озброєння у себе, щоби поділитися з Україною. «Це неправда, у нас є достатньо запасів», - заявив міністр.

«Не треба ухилятися від постачання важкої зброї Україні», - підсумував він.

Глава естонського МЗС також заявив, що санкції проти росії не достатньо сильні для того, щоби змусити путіна зупинити війну. Дипломат згадав, як Президент України Володимир Зеленський у середині лютого в Мюнхені просив запровадити превентивні санкції, але його не почули.

«Ми маємо негайно підвищити рівень санкцій», - закликав Рейнсалу. За його словами, всі мають зрозуміти, що не може бути повернення до нормального бізнесу з путінським режимом.

Естонія, за словами її міністра, також підтримує створення міжнародного трибуналу для покарання винних у воєнних злочинах в Україні.

Читайте також: Зеленський вкотре підтвердив неможливість перемовин з путіним

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський переконаний, що російському терору треба відповідати силою на всіх рівнях: і на полі бою, і за допомогою санкцій, і в юридичній площині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-