Німеччина виділяє мільйони євро на підтримку журналістів-біженців

Німеччина виділяє мільйони євро на підтримку журналістів-біженців

Укрінформ
Міністерство закордонних справ ФРН і Уповноважений з питань культури та ЗМІ запускають програму підтримки та захисту журналістів і захисників свободи слова по всьому світові.

Про це повідомляється на сайті МЗС Німеччини, передає Укрінформ.

«У ці дні ми знову бачимо, наскільки незамінною є робота журналістів, які, наприклад, повідомляють про протести безстрашних жінок в Ірані та жахливі воєнні злочини росії в Україні. Їх дуже часто переслідують, арештовують, б’ють і вбивають за їхню роботу», - заявила міністр закордонних справ Анналена Бербок.

За її словами, аби ці сміливі люди продовжували свою роботу, їм потрібна підтримка. З цією метою за допомогою Ініціативи Ханни Арендт запроваджується програма екстреної допомоги для працівників ЗМІ та журналістів.

Державний міністр культури Клаудія Рот своєю чергою заявила, що журналісти дедалі частіше стають мішенню диктаторів, антидемократичних режимів і екстремістів, «тому що своїми вільними та незалежними репортажами вони розхитують «потьомкінські пропагандистські села» в москві, Кабулі, Тегерані та по всьому світу».

Читайте також: Німеччина хоче нових санкцій проти Ірану за придушення протестів

Рот пояснила, що Ініціативою Ханни Арендт Німеччина цілеспрямовано підтримує журналістів-біженців, щоб вони могли продовжувати свою важливу роботу й на чужині.

Як за кордоном, так і в Німеччині проєкти Ініціативи Ханни Арендт вже запущені в пілотній фазі. На першому етапі надається підтримка журналістам з Афганістану, України, росії та білорусі, які знаходяться під загрозою. Йдеться про надання надзвичайних грантів, проведення навчання, започаткування регіональних грантових програм та центрів журналістики у вигнанні в третіх країнах, відповідні заходи передбачено і в Німеччині.

Крім того, існує спеціальна екстрена допомога, щоб швидко запобігти безпосередній небезпеці для життя та здоров’я окремих працівників ЗМІ в країнах походження. Партнерами ініціативи є такі структури як DW Akademie, Європейський фонд журналістики у вигнанні (JX-Fund), MiCT – Media in Cooperation and Transition та Європейський центр свободи преси та ЗМІ.

Читайте також: У Нідерландах відбулася конференція з питань свободи преси і безпеки журналістів

До кінця року МЗС ФРН запланувало виділення 3,5 мільйона євро на Ініціативу Ханни Арендт. Кошти призначені для працівників ЗМІ, які продовжують підтримувати незалежне репортерство у своїх країнах (спочатку це було 360 осіб за кордоном).

Уповноважена з питань культури та медіа зі свого боку фінансує Європейський фонд журналістики у вигнанні (JX-Fund) у розмірі близько 4,2 мільйона євро у 2022 році. В його рамках з квітня підтримано понад 500 медіапрофесіоналів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-