У Нідерландах відбулася конференція з питань свободи преси і безпеки журналістів

У Нідерландах відбулася конференція з питань свободи преси і безпеки журналістів

Фото
Укрінформ
У нідерландській Гаазі відбулася конференція, присвячена питанням свободи преси, з особливим акцентом на ситуації в Україні та росії.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, участь у заході взяли представники майже 25 посольств у Гаазі, журналісти і студенти.

“Журналісти в усьому світі стикаються з загрозами, виконуючи свою роботу. Міжнародне співтовариство має активізувати зусилля для підтримки журналістів, щоб вони продовжували боротися з дезінформацією та захищати демократію в будь-якій частині світу”, - підкреслила тимчасова повірена у справах США в Нідерландах Мар’я Верлооп.

За її словами, у середньому "що п'ять днів убивають журналістів, інші зазнають переслідувань або залякування, і це відбувається щороку”.

Вона наголосила, що разом із партнерами, як-от Нідерланди та Канада, “ми сприяємо свободі преси та ЗМІ, зокрема шляхом створення фонду для журналістів”.

Своєю чергою посол Канади в Нідерландах Ліза Гельфанд нагадала, що згідно з міжнародним гуманітарнм правом та Женевською конвенцією, журналісти і цивільні не можуть бути мішенню військових.

“Існують правила, і потрібно змусити людей, які їх порушують, відповісти за це. На жаль, це довгий процес, але ми маємо продовжувати збирати інформацію, заяви свідків, щоб можна було побудувати справу щодо людей, які порушують міжнародне право”, - наголосила дипломат.

У Нідерландах відбулася конференція, присвячена свободі та безпеці журналістів / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

Вона також підкреслила, що необхідно боротися з пропагандою та дезінформацією за допомогою освіти.

“Ми маємо подбати про освіченість людей, бо саме тоді вони зможуть зрозуміти, як розпізнати дезінформацію. Освіта - це ключ. І коли є інструменти для розпізнавання дезінформації, можна легко усвідомити, коли "годують" брехнею”, - сказала дипломат.

Посол України в Нідерландах Максим Кононенко назвав нинішній захід украй необхідним і важливим, щоб привернути увагу до особливостей журналістської діяльності у воєнний час.

“По-перше, важливою є безпека самих журналістів. По-друге, це питання усвідомлення відповідальності. Оскільки журналістська діяльність має бути, з одного боку, об’єктивною, а з іншого - не наражати на небезпеку життя і здоров’я інших людей”, - наголосив він.

Читайте також: Українські журналісти стали лауреатами Пулітцерівської премії

За словами дипломата, вкрай важливо привернути увагу й до фінансування журналістської діяльності. "Наразі українські ЗМІ не мають можливості отримання додаткових джерел фінансування, як це було раніше. Питання отримання належного фінансування є надзвичайно важливим. У цьому контексті варто привернути увагу міжнародної спільноти до цього, залучити міжнародні гранти, зокрема від країн, які підтримують свободу слова і журналістську діяльність”, - наголосив він.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-