Єврокомісія пропонує встановити цінову межу для усього російського газу

Єврокомісія пропонує встановити цінову межу для усього російського газу

Укрінформ
Європейська комісія пропонує країнам ЄС вжити скоординовані заходи для скорочення споживання енергії та встановити граничний рівень ціни на закупівлю російського газу у повному обсязі – як і для того, що постачається трубопроводами, так і для скрапленого газу (LNG).

Про це заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон у Брюсселі перед початком надзвичайної Ради міністрів ЄС з питань енергетики, вже другої такої надзвичайної зустрічі у цьому місяці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми сьогодні зробимо ще один необхідний крок, щоб відповісти на цю енергетичну кризу… При цьому ми не можемо мати однаковий підхід до росії (як ненадійного постачальника – ред.) та наших інших партнерів, яким довіряємо. Тож ми маємо усунути стимули, що дозволяють росії маніпулювати обсягами газу. Відповідь є очевидною – ми маємо встановити цінову межу для усього російського газу, не лише трубопровідного, але також скрапленого (LNG). Для наших партнерів, з якими ми можемо вести переговори, ми маємо узгодити цінові коридори», - сказала єврокомісар.

Вона зауважила, що Єврокомісія також готова запропонувати граничну межу для ціни природного газу на загальноєвропейському рівні. При цьому варто враховувати, що такі цінові обмеження не мають потягнути за собою збільшення попиту на газ, оскільки Європа все ще стикається із проблемами у безпеці постачання газу, сказала Сімсон.

«Єврокомісія запропонувала заходи для скорочення споживання енергії, а також із генерації надприбутків, які можуть бути використані для підтримки населення та бізнесу в умовах цієї кризи. Я переконана, що міністри погодяться із цими заходами, які допоможуть нам заспокоїти ціновий тиск та принести полегшення нашим споживачам. Сподіваюся, що сьогодні ми матимемо політичну угоду, після чого зможемо швидко імплементувати ці заходи», - заявила Сімсон.

Вона повідомила, що напередодні зустрічі деякі з країн-членів представили власні ідеї та пропозиції для вирішення проблеми високих цін на енергію, і ці пропозиції також будуть розглянуті сьогодні. При цьому Єврокомісія шукає рішення, які будуть прийнятними для всіх країн, щоб уникнути суперечностей.

«Ми акумулюємо додаткові прибутки, які уряди можуть використовувати для прямої підтримки та для сплати споживачам», - сказала єврокомісар.

Читайте також: ЄС хоче заборонити своїм громадянам обіймати посади в російських державних компаніях - ЗМІ

Як повідомлялося, після початку російського військового вторгнення в Україну у лютому Євросоюз виявив солідарність з Україною та почав надавати їй суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Для того, щоб примусити ЄС відмовитися від такої підтримки, росія почала скорочувати постачання газу в ЄС, намагаючись використовувати його як зброю.

Зокрема, росія повністю зупинила постачання газу через газопровід «Північний потік-1». Кілька днів тому на цьому трубопроводі, а також на газогоні «Північний потік-2», який так і не був введений в експлуатацію, сталися масштабні «витоки» газу, які, за попередньою оцінкою, були результатом навмисних актів саботажу.

Читайте також: Витоки з російських газопроводів суттєво не вплинуть на енергостійкість Європи – Блінкен

Єврокомісія вживає заходи для диверсифікації шляхів енергопостачання постачання газу на ринок ЄС, а також для скорочення обсягів споживання газу та інших енергоресурсів з метою безпечного проходження зимового періоду. Саме ці теми обговорюються сьогодні, 30 вересня, у Брюсселі на рівні міністрів енергетики країн Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-