НАТО застерігає рф від проведення «референдумів» на територіях України

НАТО застерігає рф від проведення «референдумів» на територіях України

Укрінформ
Північноатлантична Рада застерегла росію щодо проведення шахрайських «референдумів» на тимчасово окупованих територіях України, оскільки ці дії, як і оголошення росією «часткової мобілізації», є кроком до ескалації у злочинній агресивній війні росії проти України.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті НАТО.

«Ми рішуче засуджуємо плани проведення так званих «референдумів щодо приєднання до росії українських регіонів, що є частково контролюються російськими військовими… Такі російські рішення, включаючи часткову військову мобілізацію, є кроком до подальшої ескалації у злочинній війні росії проти України», - йдеться в оприлюдненій заяві Північноатлантичної Ради.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: кремль розуміє, що програє в Україні

Країни-члени НАТО нагадали про резолюцію ГА ООН від 2 березня 2022 року під назвою «Агресія проти України», яка підтверджує що жодні територіальні претензії, які стали результатом використання сили або погрози силою, не будуть визнаватися.

«Союзники не визнають та ніколи не визнаватимуть російську злочинну та незаконну анексію Криму. Шахрайські «референдуми» в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях України не мають легітимності, та будуть грубим порушенням Хартії ООН, союзники по НАТО не визнають їх незаконну та протиправну анексію. Ці землі є українськими. Ми закликаємо всі держави відкинути цю російську грубу спробу захоплення територій», - йдеться у документі.

Читайте також: Промова Байдена в ООН: Нова точка відліку для світової підтримки України

Члени Північноатлантичної ради відкинули безвідповідальну ядерну риторику росії, та зазначили, що саме росія несе повну відповідальність за війну, за за неминучі страждання, які її агресія несе народу України, а також за ту ціну, яку ця війна матиме для російських громадян, які були мобілізовані зараз.

«росія тримає в руках завершення цього конфлікту. росія має негайно зупинити цю війну та вийти з України», - наголошується у заяві.

Читайте також: Політично росія вже програла війну проти України, програє її й на полі бою – Боррель

Союзники по НАТО підтвердили свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також невід’ємного права України на самооборону. Союзники по НАТО зберігатимуть рішучість у наданні політичної та практичної підтримки для України, яка продовжує захищати себе від російської агресії.

Північноатлантична Рада окремо наголосила, що НАТО є оборонним Альянсом, і буде продовжувати прагнути миру, безпеці та стабільності в усьому Євроатлантичному просторі. При цьому союзники є єдиними у готовності обороняти та захищати «кожен дюйм території Альянсу».

Читайте також: Вступ України в НАТО буде правильною відповіддю на шантаж путіна – Порошенко

Як вже повідомлялося, президент рф путін 21 вересня оголосив часткову мобілізацію в росії, підтримав плани проведення так званих «референдумів» про приєднання до росії на тимчасово окупованих територіях України, та виступив з черговими погрозами усьому світу щодо готовності використати ядерну зброю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-