Президент Естонії закликав до реформи Ради Безпеки ООН

Президент Естонії закликав до реформи Ради Безпеки ООН

Укрінформ
Естонський президент Алар Каріс, виступаючи на Генасамблеї ООН, порушив питання про те, що потрібно здійснити давно назрілу реформу Ради Безпеки ООН.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на трансляцію на сайті ООН.

«Допомога Україні для захисту її права на існування є нашим колективним зобов'язанням. Водночас наголошуємо, що Рада безпеки ООН, по суті, виявилася паралізованою та нездатною зіграти свою роль. росія зловживає правом вето, щоб не дозволити Раді ухвалити будь-які рішення, які стосуються грубих порушень суверенітету та незалежності України», – сказав Каріс.

Читайте також: росіяни, які виїхали на війну в Україну, не зможуть повернутися до Естонії

За його словами, Рада безпеки – це основа діяльності ООН. І тому «ганебно, що з 24 лютого цього року нею було прийнято лише одну заяву щодо України».

«Скільки ще руйнівних війн потрібно, щоб, нарешті, здійснити реформу Ради безпеки, що давно назріла», – задався риторичним питанням естонський президент.

Він підкреслив, що «Естонія завжди виступала за вирішення питання щодо права вето, особливо коли воно використовується для того, щоб покривати військові злочини проти людяності».

«Я радий, що Генеральна асамблея консенсусом ухвалила найважливішу резолюцію щодо “ініціативи вето”, щоб у ГА була можливість втрутитися в тому випадку, якщо Рада безпеки ООН не має можливості діяти», – підкреслив глава балтійської країни.

Читайте також: Фінляндія розробить рішення для обмеження в’їзду туристів із росії

Генасамблея ООН ухвалила згадану резолюцію 26 квітня. Документ було ухвалено на основі консенсусу, тобто без голосування. Резолюція не скасовує і не обмежує право вето постійних членів Ради безпеки ООН (США, Великобританія, Франція, Китай, Росія). Але відповідно до неї, у разі застосування права вето у Раді Безпеки будь-яким із постійних членів протягом 10 робочих днів скликається засідання Генеральної Асамблеї з питання, щодо якого було використано вето.

Нагадаємо, у понеділок, 19 вересня, розпочалася ювілейна 77-ма сесія Генасамблеї ООН. У вівторок Президент Латвії виступив на ній особисто з трибуни ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-