ФРН змогла повернутися до цивілізованого світу, визнавши свої злочини перед євреями - Шольц

ФРН змогла повернутися до цивілізованого світу, визнавши свої злочини перед євреями - Шольц

Укрінформ
Німці зробили непробачний злочин проти євреїв, але обидві сторони знайшли в собі сили визнати провину, спробувати компенсувати наслідки та повернутися таким чином до кола цивілізованих країн.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шолц 15 вересня з нагоди 70-річчя підписання Люксембурзької угоди (угоди про репарації між Західною Німеччиною та Ізраїлем), повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, те, що угоду було підписано в 1952 році, всього через 7 років після закінчення Другої світової війни, і сьогодні здається дивом. Нинішній німецький канцлер нагадав, що морально Німеччина впала надто низько в результаті злочину проти людяності, щоб сподіватися на порозуміння з єврейським народом. Багато німців активно підтримували нацистський режим і брали участь у злочинах, інші були дуже готові закрити очі на звірства та вбивства мільйонів євреїв у Європі, визнав він.

Читайте також: Шольц після розмови з путіним: він не змінив ставлення до війни

Зрозуміло, що угода не могла загладити тяжкої провини німців, але вона була спробою взяти на себе «моральну відповідальність за моральні прорахунки, намагатися, щоб останнє слово було не за нелюдяністю, а за людяністю». З Люксембурзькою угодою вперше було визнано страждання та злочини, скоєні проти єврейського народу.

Для молодої Федеративної Республіки це був перший двосторонній договір – і «обов’язкова передумова для повернення до кола цивілізованих держав», - зазначив політик.

Читайте також: Німеччина передала Україні ще чотири «зенітні» танки Gepard

Він запевнив, що страждання 6 мільйонів невинно вбитих євреїв не будуть забуті. Тому для федерального уряду, за словами його очільника, сьогодні та в майбутньому важливо забезпечити постійні компенсаційні виплати літнім людям, які пережили Голокост, і розглянути, що необхідно для того, щоб вони могли гідно провести свою старість. Канцлер також наголосив на важливості освіти про Голокост.

Голокост, систематичне переслідування та холоднокровне вбивство євреїв Європи німцями, є найтемнішою сторінкою в історії країни, так, в історії людства, підкреслив Шольц. Він застеріг від будь-якої релятивізації та будь-яких порівнянь цього злочину з будь-чим. Однак у кінці своєї промови згадав Україну. «Люксембурзька угода, стала дивом, яке ми святкуємо сьогодні. З огляду на все, що ми переживаємо у світі цими днями й тижнями, передусім з огляду на жорстоку війну в Україні, це надихає», - сказав він.

Читайте також: Вільний світ не може залишити Україну наодинці з путіним – Шольц

10 вересня 1952 року Ізраїль, Claims Conference (об’єднання 23 найбільших єврейських організацій світу, організована в 1951 році) та Федеративна Республіка Німеччина підписали Конвенцію та Гаазькі протоколи в мерії Люксембурга. Формальний акт тривав 13 хвилин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-