Туреччина має скоригувати свою позицію щодо шляхів миру з росією – Чалий

Туреччина має скоригувати свою позицію щодо шляхів миру з росією – Чалий

Укрінформ
Надзвичайний і Повноважний Посол України Валерій Чалий вважає, що на тлі успіхів Збройних Сил України на фронті Туреччина має скоригувати свою позицію щодо досягнення миру у війні з росією у стилі «зернової угоди».

Таку думку дипломат висловив на брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Президент Ердоган досяг великих результатів, коли став посередником у «зерновій» угоді. Такий стиль навряд чи спрацює далі, бо пропозиція Туреччини - давайте у такому ж стилі вирішимо питання війни росії проти України. Тому Туреччина має зробити певну корекцію у зв’язку з успіхами України на фронтах», - сказав Чалий.

Він зауважив, що Туреччина захищає свої національні інтереси, які сформовані не сьогодні, а історично, ще за часів Османської імперії, а потім Ататюрка.

Читайте також: Туреччина на боці України, тому спокійні щодо переговорів Ердогана з путіним – ОП

«Це особливий регіон, у них своя історія, плюс у них зараз непроста внутрішня ситуація, інфляція становить 80 відсотків. Тобто все не дуже просто, тому їхні інтереси превалюють», - констатував дипломат.

Водночас Чалий нагадав, що Туреччина як країна НАТО підтримує всі ініціативи щодо України, вона зайняла чітку позицію, що безпілотники нам продає, а росії – ні. Турецька сторона послідовна щодо невизнання анексії Криму та підтримки кримських татар і неодноразово допомагала у звільненні українських військовополонених.

Читайте також: Міжнародне право вимагає, щоб Крим був повернений Україні – Ердоган

«Я думаю, що це буде величезною іміджевою помилкою президента Ердогана, якщо він від цієї позиції буде рухатися більше на російський бік, ніж в український. Побачимо далі. Поки що такі виклики є, але вони некритичні. Якщо резюмувати загалом, то я сказав би, що Туреччина скоріше все ж таки якщо не наш друг, то країна, яка нас підтримує, аніж якийсь опонент», - зазначив Чалий.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський, президент Туреччини Таїп Ердоган і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш 18 серпня провели у Львові закриту зустріч, яка тривала 40 хвилин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-