Туреччина на боці України, тому спокійні щодо переговорів Ердогана з путіним – ОП

Туреччина на боці України, тому спокійні щодо переговорів Ердогана з путіним – ОП

Укрінформ
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган на переговорах з президентом країни-агресора порушує питання України, та оскільки турецькі партнери на українському боці, в Офісі Президента спокійні за ці перемовини.

Про це розповів заступник керівника ОП Ігор Жовква в інтерв’ю виданню "Фокус", повідомляє Укрінформ.

«Так, президент Ердоган зустрічався з президентом путіним нещодавно в Сочі. Чи має президент Ердоган право на двосторонні відносини з рф? Так, має. Вони і до цього мали ці відносини. Тому зради тут точно немає. Туреччина має з росією торговельно-економічні відносини, цифри на достатньо високому рівні. Це традиційна турецька політика. Чи піднімає Ердоган питання України під час розмов з путіним? Так, піднімає. Про це він безпосередньо повідомляє і Президенту України. Президент Туреччини чітко заявив, що Туреччина на боці України. Тому ми спокійні щодо цих переговорів», - зазначив він.

Читайте також: Міжнародне право вимагає, щоб Крим був повернений Україні – Ердоган

Водночас Жовква зауважив, що Україна точно не потребує якихось додаткових каналів посередництва, а жодних переговорів з рф не може бути, поки росіяни продовжують свою агресію.

«Ми ведемо війну, ми точно її виграємо. На жаль, питання, коли це станеться, відкрите. Ніхто зараз не може дати відповідь на це запитання. І, на жаль, на інше, важливіше питання — якою ціною? Путін може припинити війну, вивівши свої війська з українських територій, припинивши обстрілювати територію України. Все. Для цього не потрібні ніякі посередники чи контактери», - сказав заступник очільника ОП.

За його словами, позиція України на сьогодні дуже чітка: якщо не припиняється війна, не припиниться загарбання української території, не припиняться думки про проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях, про перемовини не йтиметься.

«росія ніколи не була готова до серйозних переговорів. Вони хотіли зробити переговори на умовах російської сторони з самого початку відкритої агресії проти України. Не вийшло. Україна ніколи не вестиме переговори заради переговорів, чи вестиме переговори на умовах агресора. Україна сьогодні веде переговори на полі бою. І як тільки ми звільнимо свої території, як тільки припиниться вбивство українців — будемо думати», - наголосив Жовква.

Читайте також: Судилищем над українськими полоненими рф відріже себе від перемовин - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський за результатами зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом та генсеком ООН Антоніу Гутеррешем заявив, що не можна довіряти російській федерації, тому переговори з росією можна буде вести лише після виведення російських військ з усіх тимчасово окупованих українських територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-