росія витратила понад $300 мільйонів на підкуп політиків і партій по всьому світу - CNN

росія витратила понад $300 мільйонів на підкуп політиків і партій по всьому світу - CNN

Укрінформ
росія з 2014 року таємно перерахувала понад 300 млн доларів партіям більш ніж у 20 країнах з метою впливу на внутрішньополітичні процеси.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN з посиланням на посадовця адміністрації США, який володіє відповідними даними розвідслужб.

«Розвідка встановила, що росія в цей період таємно переказала понад 300 млн доларів і планувала перерахувати ще сотні мільйонів іноземним політичним партіям, посадовцям і політикам у більш як двох десятках країн на чотирьох континентах», - сказав анонім, додавши, що не всі випадки грошових переказів були виявлені.

Таким чином москва намагалася посилити конкретні партії та підірвати демократію в тих чи інших країнах, пояснив посадовець. За його словами, США поділилися цими даними з державами, проти яких були спрямовані такі дії.

Читайте також: Фейки за гроші кремля: рф використовує «нейтральних експертів», бо відкрита пропаганда не працює

Прихований політичний вплив росії є «глобальним явищем, яке потребує скоординованих дій», зазначив він, наголосивши, що партії, котрі приймають гроші від росії, будуть викриті.

«російський прихований політичний вплив становить серйозну проблему для Сполучених Штатів», додав представник адміністрації США.

Також повідомляється, що державний секретар Ентоні Блінкен розіслав ці висновки розвідувального співтовариства посольствам по всьому світові.

Таке втручання росії було задокументовано, зокрема у Боснії та Герцеговині, Чорногорії й Албанії, інформує CNN.

Читайте також: Уряд Болгарії звинувачує росію у підкупі відомих діячів

«росія має подвійну вигоду від прихованого політичного фінансування: вплив на осіб та партії, які отримують гроші, та збільшення ймовірності того, що ці партії краще проведуть виборчі кампанії. Приховані відносини між цими партіями та їхніми російськими благодійниками підривають цілісність демократичних інститутів та віру громадськості в них», - ідеться в посланні Блінкена.

Держсекретар детально описав методи російського втручання, включаючи щедрі подарунки, виплати готівкою чи у криптовалюті, рух коштів через підставні компанії та аналітичні центри, а також використання рахунків та ресурсів посольств рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-