Військова ескалація: спецпредставник ЄС терміново їде до Єревану та Баку

Військова ескалація: спецпредставник ЄС терміново їде до Єревану та Баку

Укрінформ
Після чергового спалаху бойових дій у прикордонних регіонах між Азербайджаном і Вірменією Євросоюз закликає сторони припинити військову ескалацію і повернутися за стіл переговорів та терміново відправляє свого спецпредставника  до Єревану та Баку.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Високого представника ЄС, що оприлюднена сьогодні на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Вздовж кордону між Вірменією і Азербайджаном протягом минулих годин відбулися серйозні бойові дії, що потягнули за собою, за повідомленнями, людські жертви. Є імперативом, щоб ця ворожнеча була зупинена, і щоб відбулося повернення за стіл переговорів. Всі сили мають повернутися на позиції, які вони займали до цієї ескалації, та повною мірою поважати умови припинення вогню», - йдеться у заяві Високого представника ЄС.

Як йдеться у документі, президент Європейської ради Шарль Мішель перебуває у контакті із лідерами обох країн, в свою чергу, Високий представник Жозеп Боррель сьогодні провів переговори з міністрами закордонних справ Вірменії й Азербайджану.

Читайте також: Вірменія та Азербайджан мають вирішити конфлікт шляхом переговорів – генсек Ради Європи

«ЄС дотримується зобов’язання діяти в якості «чесного брокера» між Вірменією і Азербайджаном, щоб допомогти у досягненні цілей, що є спільними для Південного Кавказу, а саме – (побудови – ред.) безпеки, заможності та миру, в інтересах всіх його народів», - йдеться у документі.

Як зазначається у заяві, Спецпредставник ЄС Тойво Клаар негайно відправляється із візитом до обох країн, з метою досягнення необхідної деескалації та для обговорення подальших кроків у процесі Брюссельського діалогу між Вірменією і Азербайджаном.

Читайте також: Франція порушить тему конфлікту Вірменії та Азербайджану на Радбезі ООН

Як повідомлялося, цієї ночі на кордоні між Вірменією та Азербайджаном спалахнула інтенсивна перестрілка.

Єреван заявив про «широкомасштабної провокації азербайджанської сторони» та повідомив про загибель 49 своїх військових. Своєю чергою, влада Азербайджану наголосила, що обстріл є «відповіддю на провокацію та диверсію з боку Вірменії».

Вірменія вирішила звернутися до росії та ОДКБ через ситуацію з Азербайджаном.

Міністерство закордонних справ України закликало Азербайджан та Вірменію до політико-дипломатичного врегулювання конфлікту, і вказало на нікчемність посередництва з боку рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-