Глава МЗС Австрії за декілька місяців прогнозує драматичні наслідки для рф через санкції

Глава МЗС Австрії за декілька місяців прогнозує драматичні наслідки для рф через санкції

Укрінформ
Глава МЗС Австрії Александер Шалленберг підтвердив позицію федерального уряду щодо необхідності продовження санкцій ЄС проти рф, які є дієвими і через кілька місяців матимуть "ще більш драматичний ефект" для росії.

Як передає Укрінформ, про це Шалленберг заявив в інтерв’ю австрійському журналу profil.

"Так, альтернативи санкціям немає. Ми не можемо просто сидіти, склавши руки і давати автократу свободу дій", - заявив глава МЗС, додавши, що цю позицію щодо безальтернативності санкцій займає і федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер.

Читайте також: У Відні пройшов проросійський мітинг

Як зазначив міністр, економічний удар від санкцій відчутний і для ЄС і це "не та ситуація, яку ми хотіли", однак потрібно "проявити міцні нерви, адже справа зараз – в стратегічному терпінні".

За словами Шалленберга, те, що його однопартієць, очільник Верхньої Австрії Томас Штельцер у своїй заяві ставив під сумнів продуманість санкцій ЄС проти рф, не є "поширенням російського наративу". "Російський наратив полягає в тому, що в усьому винні санкції, наприклад, у стражданнях третіх країн в Африці – що просто не відповідає дійсності – і що вони не діятимуть у росії. Немає санкцій проти газу і продуктів харчування – тобто там, де є проблеми", - сказав він.

Глава МЗС підкреслив, що курс федерального уряду Австрії у питанні санкційної політики ЄС проти рф – "чіткий і абсолютно незмінний". "Але це також легітимно, що ми в Австрії розглядаємо, як ми можна пом’якшити негативні наслідки для нашої економіки. На європейському рівні ми постійно повинні запитувати себе: чи санкції досягають того, чого ми хочемо, а саме – послаблення росії?", - додав він.

Читайте також: рф треба визнавати спонсором тероризму, а проти росіян застосовувати візовий бан – Єрмак

Шалленберг зазначив, що він не бачить "підстав для сумнівів щодо санкцій". "Санкції діють. Ми бачимо, що 97% російського автомобілебудування стоїть на місці, як і три чверті авіації. Танкові заводи зупиняються, а армія має проблеми з набором нових солдатів. Є достатньо міжнародних досліджень, які показують, що санкції завдають росії величезної шкоди", - наголосив він.

Австрійський міністр висловив переконання, що ефективність санкцій проти рф буде особливо помітною через кілька місяців. "Ми повинні протриматися ще кілька місяців, перш ніж санкції матимуть ще більш драматичні наслідки для росії", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні очільник федеральної землі Верхня Австрія Томас Штельцер поставив під сумнів дієвість антиросійських санкцій. В інтерв’ю австрійським ЗМІ цей політик від правлячої Австрійської народної партії (ÖVP) заявив, що хоча санкції ЄС проти рф і є загалом правильними, однак вони не є чимось непорушним. Штельцер вказав, що восени австрійські домогосподарства та бізнес очікують великих енергетичних проблем тож потрібно "подумати про те, чи будуть продовжені ті чи інші санкції" доки "соціальний баланс почне розхитуватися".

Читайте також: Шмигаль обговорив з міністром фінансів США енергобезпеку і посилення санкцій проти рф

Очільник ÖVP у федеральній землі Тіроль Антон Маттле також заявляв, що він відкритий до того, щоб здійснити "перевірку точності санкцій".

У суботу, 11 вересня, у столиці Австрії пройшов мітинг правих сил, на якому лунали заклики до скасування санкцій ЄС проти росії, а деякі мітингувальники носили прапори російської держави-агресора та “Z"-символ загарбницької війни рф проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-