У Польщі озвучили ідею про репарації від росії за злочини під час Другої світової

У Польщі озвучили ідею про репарації від росії за злочини під час Другої світової

Укрінформ
Польща повинна вимагати виплати воєнних репарацій і від росії за завдані в роки Другої світової війни кривди.

Про це в ефірі радіо RMF24 заявив міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек, передає Укрінформ.

«Від росії ми теж могли б вимагати (репарацій – ред.), оскільки масштаби кривд і втрат в результаті російської агресії 17 вересня (1939 року – ред.) і пізніше, а також цілого періоду комунізму, є величезним»,- заявив Чарнек.

Як повідомлялось, у четвер у Варшаві відбулася презентація рапорту про втрати, яких зазнала Польща внаслідок агресії та німецької окупації під час Другої світової війни. Зокрема, у Польщі оцінили втрати країни від гітлерівської агресії та окупації в понад 6,2 трлн злотих (понад 1,5 трлн дол. станом на 2021 рік). Лідер правлячої у Польщі партії «Право і Справедливість» (PiS) Ярослав Качинський заявив, що Варшава офіційно звернеться до Берліна з вимогою про виплату воєнних репарацій за завдану Польщі шкоду під час Другої світової війни.

У МЗС Німеччини відреагували на рапорт, зазначивши, що Берлін не має наміру розпочинати перемовини з Варшавою про виплату репарацій за завдані у Другій світовій війні збитки. У ФРН вважають це питання закритим для себе, оскільки Польща давно відмовилася від подальших репарацій - ще у 1953 році, й відтоді неодноразово підтверджувала це.

Водночас речник уряду РП Пьотр Мюллер у п’ятницю озвучив очікування польської сторони, що німецька сторона усе ж ознайомиться з рапортом і зробить з нього висновки. Якщо реакція Берліна й надалі залишатиметься негативною, то Польща здійснюватиме подальші формальні кроки на міжнародній арені.

Фото: PAP/Rafał Guz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-