У Празі стартувала дводенна зустріч міністрів закордонних справ ЄС

У Празі стартувала дводенна зустріч міністрів закордонних справ ЄС

Укрінформ
Дводенна неформальна зустріч міністрів закордонних справ ЄС – Gymnich – розпочалася 30 серпня в другій половині дня в столиці головуючої в Раді Євросоюзу Чехії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава чеської дипломатії Ян Ліпавский заявив журналістам перед початком зустрічі, що буде шукати разом з колегами компромісне рішення щодо візових обмежень для російських туристів. Головне, за його словами, зберегти в цьому питанні європейську єдність.

«Наша мета – уніфікувати політику ЄС в питанні надання віз громадянам рф. Тотальна заборона видачі віз росіянам буде черговою ефективною санкцією проти росії», - наголосив Ліпавський.

За його словами, ЄС необхідно відповісти спільно в цьому випадку.

Читайте також: Кулеба - країнам ЄС: Щоб змінити росію, зачиніть двері перед туристами з рф

«Ми виступили з пропозицією, яка вимагає фундаментального обмеження. Ми бачимо, що вона має певну реакцію, вона викликала дискусію. Зараз ми збираємо реакцію інших європейських держав», — сказав міністр ЧР і зазначив, що відбувається пошук компромісного рішення.

Одностайності в цьому питанні серед держав-членів досі немає. Низка країн, серед яких Чехія, Польща, Фінляндія, країни Балтії, вимагають повного припинення видачі віз російським туристам або, принаймні, значного скорочення їх кількості. Проте найбільші та найвпливовіші країни ЄС, такі як Німеччина та Франція, виступають проти. Жозеп Боррель, який головуватиме на зустрічі, заявив, що такий захід був би «занадто різким».

Стратегія щодо росії, включаючи візове питання, стоїть на порядку денному в середу. На робочий обід у цей день запрошено також міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу та його колег з Молдови та Грузії. Міністри ЄС обговорять європейську перспективу України, Молдови та Грузії та майбутнє Східного партнерства.

Читайте також: Глави оборонних відомств країн ЄС обговорюють у Празі допомогу Україні

У першій день роботи глави МЗС обговорюють ситуацію в Африці, зокрема, через призму впливу, який чинить на континенті росія. За словами голови європейської дипломатії ЄС Жозепа Борреля, росія активізувала свої дестабілізуючі дії, зокрема, в Малі та Центрально-Африканській Республіці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-