Глави оборонних відомств країн ЄС обговорюють у Празі допомогу Україні

Глави оборонних відомств країн ЄС обговорюють у Празі допомогу Україні

Фото
Укрінформ
У Празі розпочалася неформальна зустріч міністрів оборони країн Європейського Союзу, основною темою якої є війна росії проти України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У Європі точиться війна, неподалік цього місця. Брутальна російська війна буде головною темою наших розмов сьогодні. Ми обговоримо, як ми можемо більше підтримати Україну – як поставками (зброї), так і через підготовку солдатів», - заявила перед початком зустрічі міністр оборони Чеської Республіки, яка головує в Раді ЄС у другому півріччі 2022 року, Яна Чернохова.

У Празі розпочалася неформальна зустріч міністрів оборони ЄС / Фото: Ольга Танасійчук. Укрінформ

Вона повідомила, що йтиметься також про стратегію в Африці та інших регіонах, де росія намагається дестабілізувати ситуацію.

Участь у зустрічі беруть верховний представник ЄС з питань політики безпеки Жозеп Боррель, представники НАТО та ООН.

Читайте також: Неоціненний досвід для країн НАТО: делегація Збройних сил Чехії відвідала Україну

Міністр оборони України Олексій Резніков ознайомив учасників з поточною ситуацією за допомогою відеозв’язку.

Разом із тим, голова Військового комітету Європейського Союзу генерал Роберт Брігер заявив, що питання щодо місця організації тренувальної місії для ЗСУ наразі вивчається.

 «Питання щодо місця організації навчання є юридичним і активно наразі дискутується», - сказав генерал.

Він також зауважив, що немає причин, які б унеможливлювали організацію такого навчання на території ЄС.

На думку Брігера, запровадження місії є «абсолютно розумним», але для цього потрібна політична воля країн-членів ЄС.

Читайте також: Європа не може дозволити путіну перемогти в Україні – Боррель

Україна, за його словами, має чітко сформулювати свої потреби, відповідно до яких буде підготовлена програма технічної і тактичної підготовки військових. При цьому, як він наголосив, не йдеться про дублювання заходів, оскільки чимало країн уже надали або запропонували своїх інструкторів для навчання українських військових. Мова про те, щоби заповнити прогалини, які не закриваються національними тренувальними місіями.

Голова Військового комітету ЄС також зауважив, що організація такого навчання допоможе і європейським військовим бути краще підготовленими до викликів.

Брігер зазначив, що успіх подальшого просування української армії залежатиме від підтримки, яку їй надаватимуть партнери. У цьому зв'язку він запевнив, що ЄС, а також Велика Британія, Захід загалом спроможні надавати таку підтримку «дуже довго».

Як повідомлялося, у Празі 30-31 серпня також відбудеться неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, ключовими темами якої стануть візові обмеження для громадян рф і восьмий санкційний пакет ЄС проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-