Чехія хоче загальноєвропейського рішення для зниження цін на газ та електрику

Чехія хоче загальноєвропейського рішення для зниження цін на газ та електрику

Укрінформ
Європейський Союз має ухвалити спільне рішення щодо зниження цін на енергоносії, і Чехія, як головуюча в Раді ЄС, буде докладати для цього всіх зусиль.

Про це заявив прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала під час спільного брифінгу з німецьким колегою Олафом Шольцем після переговорів у Празі 29 серпня.

«Треба знайти європейське рішення щодо зниження ціни, яка є неприйнятною і не відповідає витратам на вироблення енергії <…> Ми згодні, що в умовах, коли європейський ринок енергії фактично перестав функціонувати, найкращим є рішення на європейському рівні», - заявив Фіала.

Він повідомив, що цього ж дня мав розмову з президенткою Єкрокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Головуюча в ЄС Чехія і ЄК готові співпрацювати в цьому питанні.

Прага провела в понеділок нараду міністрів енергетики і намагатиметься якнайшвидше отримати згоду всіх членів ЄС, аби рішення було ухвалене 9 вересня під час зустрічі в Брюсселі.

Наразі, за оцінкою Фіали, головне не допустити, щоб окремі країни ближчими місяцями «з різних причин» почали застосовувати свої схеми ціноутворення.

«Ключовою буде солідарність протягом цієї зими», - підкреслив чеський політик.

Фіала також просигналізував про готовність його країни долучитися до розвитку європейської енергетичної інфраструктури, зокрема, проєкту будівництва LNG-терміналу в Любміні - Грайфсвальді (Німеччина). Для Чехії це ключове питання, адже вже налагоджена система трубопроводів, якою можна буде згодом постачати газ і до ЧР, яка не має виходу до моря.

Читайте також: Ціни на газ у Європі вкотре б’ють всі можливі рекорди

Шольц, своєю чергою, висловив упевненість, що країни ЄС «разом подолають зиму краще, ніж хтось прогнозував, і завдяки тому, що вони разом знайдуть спільне рішення». За його словами, разом вони подбають, аби ціни на енергоносії не залишилися на нинішньому, нічим не виправданому рівні.

Канцлер підтвердив, що LNG-термінали слугуватимуть не лише Німеччині, а й її сусідам. Він повідомив, що перші термінали почнуть функціонувати вже в січні (2023 року) і це приведе до стабілізації цін.

Читайте також: Болгарія відмовилася від переговорів із газпромом щодо нових контрактів

Невиправдано високі ціни на енергоресурси були головною темою переговорів, адже це проблема, яка заважає розвитку економіки обох країн і всього ЄС. Чехія наразі отримує російський газ майже повністю через трубопроводи, які йдуть територією Німеччини.

Фото: Michaela Szkanderová, E15 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-