Генсек ООН розчарований, що через позицію рф ядерній конференції забракло згоди

Генсек ООН розчарований, що через позицію рф ядерній конференції забракло згоди

Укрінформ
Антоніу Гутерреш розчарований з приводу браку консенсусу щодо підсумкового документа Оглядової конференції учасників Договору про нерозповсюдження ядерної зброї  (ДНЯЗ) через позицію росії.

Про це заявив речник генсека ООН Стефан Дюжаррік, повідомляє Укрінформ

10-та конференція учасників ДНЯЗ, яка тривала чотири тижні, завершилася пізно ввечері у п'ятницю без підсумкового документа, оскільки рф заперечувала проти згадки в тексті її відповідальності за захоплення Запорізької АЕС.

Генеральний секретар ООН висловив розчарування тим, що країни не змогли досягти консенсусу і скористатися можливістю посилити договір, ухвалений 52 роки тому, та просувати його цілі, ідеться в заяві Дюжарріка.

Також Гутерреш висловив жаль з приводу того, що конференція не змогла розв‘язати нагальні проблеми, які загрожують глобальній безпеці.

Читайте також: росіяни катують працівників ЗАЕС, аби ті не сказали «зайвого» інспекторам МАГАТЕ - Енергоатом

«Напружена міжнародна обстановка та підвищений ризик застосування ядерної зброї випадково або внаслідок прорахунку потребують термінових і рішучих дій. Генеральний секретар закликає всі держави використовувати всі можливості діалогу, дипломатії та переговорів для ослаблення напруженості, зниження ядерного ризику й усунення ядерної загрози раз і назавжди», - зазначив Дюжаррік.

За його словами, світ, вільний від ядерної зброї, залишається найвищим пріоритетом ООН у сфері роззброєння і «метою, якій генеральний секретар твердо відданий».

Про своє розчарування браком консенсусу заявив і посол Аргентини Густаво Злаувінен, який головував на конференції. «Вторгнення росії в Україну в лютому посилило напруженість, і ми знали, що війна в Україні кине тінь на роботу конференцію», - сказав він.

За словами дипломата, заключне пленарне засідання було відкладено, а потім перервано на кілька годин через переговори в останню хвилину, особливо з російською делегацією, яка не бажала погодитися з текстом, «якщо не будуть внесені дуже важливі зміни у формулювання щодо ситуації з українськими ядерними об'єктами, що перебувають під російським контролем».

Злаувінен додав, що намагався з'ясувати, чи приймуть інші делегації російське формулювання, але вони на це не пішли.

Читайте також: Загарбники знову обстріляли майданчик ЗАЕС

Як повідомляв Укрінформ, росія заблокувала підсумковий документ 10-ї Оглядової конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка проходила у Нью-Йорку з 1 до 26 серпня.

ДНЯЗ, який набув чинності в березні 1970 року, є єдиним зобов'язанням ядерних держав щодо роззброєння.

Договір, до якого приєдналася 191 країна, заснований на трьох принципах – роззброєнні, нерозповсюдженні та мирному використанні ядерної енергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-