Лише тверда та об’єднана відповідь може зруйнувати криваве відновлення російської імперії – Науседа

Лише тверда та об’єднана відповідь може зруйнувати криваве відновлення російської імперії – Науседа

Укрінформ
Вторгнення росії в Україну є ще одним доказом того, що політика умиротворення відносно агресора не спрацьовує, тому лише тверда та спільна міжнародна відповідь на російську агресію може зупинити криваві наміри кремля щодо відновлення російської імперії.

Про це сьогодні під час віртуального виступу в рамках саміту Кримської платформи заявив Президент Литви Ґітанас Науседа, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Має бути дуже зрозумілим, що дії росії можуть призвести лише до більшої кількості смертей і руйнувань. Умиротворення не працює. Лише наша тверда та об’єднана відповідь може зруйнувати криваве бачення щодо відновлення російської імперії. Саме тому важливо посилити міжнародні санкції, продовжувати політичну та економічну ізоляцію росії, обмежити її здатність продовжувати цю війну», - наголосив литовський лідер.

Він зауважив, що росія розпочала повномасштабну війну проти України та вчинила численні звірства проти її хороброго народу, намагаючись поставити під питання саме існування незалежної та вільної України. Крім того, росія кидає виклик всій архітектурі глобальної безпеки та міжнародному порядку, що базується на правилах.

Президент Литви нагадав, що саме у ситуації навколо окупації Криму була особливо помітною нездатність міжнародного співтовариства до більш рішучих дій. В результаті навіть сьогодні росія використовує окупований півострів як базу для нових військових атак проти України. Мешканці півострова, особливо українські правозахисники та кримські татари, непропорційно страждають від цієї окупації.

«Війна росії є злочином. Міжнародне співтовариство є об’єднаним, тож ця війна має бути зупинена. Наш обов’язок – підтримати суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України, що робить Кримську платформу особливо важливою. Це дозволяє нам тримати фокус уваги на Кримі, саме на тому місці, звідки почалося російське вторгнення вісім років тому. … Крим має стати місцем, де ця безглузда війна завершиться. Для того, щоб зупинити подальші атаки проти української державності, півострів має повернутися до свого правомірного володаря», - підкреслив Науседа.

Він окремо наголосив на тому, що ті українці, що були захоплені та ув’язнені окупантами, мають вийти на свободу. Має бути звільнено і сам півострів.

Читайте також: Сейм Литви пропонує позбавляти наданого іноземцям громадянства за підтримку агресорів

В свою чергу, за його словами, для того, щоб підвищити власну стійкість, європейці мають разом позбутися залежності від російських енергоресурсів - і це саме той шлях, який пройшла Литва після початку цієї війни.

«Наша допомога є критично важливою як для підтримки військових зусиль України, так і для ефективного функціонування її економіки. Ми маємо бути готовими допомагати у відбудові країни вже зараз. Наприкінці ми маємо завжди пам’ятати, що Україна воює за всіх нас, тож результати цієї війни визначатимуть майбутнє Європи. Це має бути Україна, яка переможе у боротьбі за свій вірний курс», - додав Президент Литви.

Як повідомлялося, сьогодні, 23 серпня, за ініціативи України відбувається друге засідання Кримської платформи, головною метою якої є поєднання міжнародних зусиль для звільнення Криму від російської окупації та відновлення міжнародного правопорядку. У зв’язку із ситуацією з безпеки у цьому році захід відбувається у режимі телеконференції. Водночас у заході беруть участь представники від 60 країн світу, серед яких 40 президентів та прем'єр-міністрів. Цього року у кримському саміті вперше беруть участь представники ще двох континентів - Африки та Південної Америки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-