Латвія підтвердила посилення контролю на кордоні з рф – через агресію проти України

Латвія підтвердила посилення контролю на кордоні з рф – через агресію проти України

Укрінформ
На в'їзді до Латвії з росії тепер звертають особливу увагу на тих, кого можна запідозрити у підтримці російської агресії проти України. У деяких випадках в'їзд забороняється, шенгенська віза анулюється.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник LSM із посиланням на офіційну відповідь Служби держбезпеки (VDD).

«Метою перевірок є виявлення осіб, які підтримують військову агресію росії проти України та можуть становити загрозу національній безпеці Латвії. У ході перевірок особлива увага приділяється іноземцям, які, наприклад, колись служили в силових структурах росії чи білорусі, публічно демонструють символи, що прославляють російську агресію, або висловлюють негативне ставлення до латвійської держави», – йдеться у повідомленні VDD.

Читайте також: Латвія надасть додаткову військову допомогу Україні

У ньому також зазначається, що велика кількість іноземців, яким було відмовлено у в'їзді до Латвії, відкрито висловили підтримку військової агресії росії проти України та українського народу. При цьому вони використовували типові кремлівські пропагандистські меседжі з приводу війни, що триває.

Таким чином, на прикордонних переходах до Латвії було відмовлено у в'їзді 62 іноземцям, у тому числі 41 росіянину, 14 громадянам білорусі, а також 7 громадянам інших країн. На думку VDD, вони можуть становити загрозу національній безпеці Латвії. Особам, які мали діючу візу для поїздок до Шенгенської зони, її було анульовано.

Читайте також: Північна Македонія передасть Україні танки

Запит Латвійського радіо на адресу VDD було надіслано після повідомлень у соціальних мережах, що при в'їзді до Латвії деяким вихідцям із росії наполегливо пропонувалося підписати папір із засудженням воєнних дій росії в Україні. А якщо ні, то можуть не пустити через кордон і анулювати відповідні документи.

27 липня Міністерство закордонних справ Латвії отримало ноту від мзс росії щодо підвищеної уваги латвійських прикордонників до російських громадян.

Глава МЗС Едгарс Рінкевичс пояснив, що «протестувати проти того, що ми робимо чи не робимо на нашій національній території, захищаючи нашу безпеку та знижуючи ризики, безглуздо». «Ми продовжуватимемо діяти на користь нашої безпеки. Водночас хочу додати, що нам також відомі випадки, коли на громадян Латвії, які виїжджають до росії чи білорусі, чиниться вплив, їх намагаються завербувати», – підкреслив Рінкевичс.

Читайте також: Поранені українці будуть проходити реабілітацію у Латвії

Враховуючи сказане, він знову закликав громадян Латвії не їздити до росії та білорусі, оскільки зараз не найкращий час для туризму.

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомблять мирні міста й села України, вбивають мирне населення. Демократичні країни запроваджують санкції проти агресора та одночасно надають підтримку Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-