Європа не має іншого вибору, ніж перемогти путіна - Боррель

Європа не має іншого вибору, ніж перемогти путіна - Боррель

Укрінформ
ЄС не може дозволити путіну перемогти у війні проти України, оскільки це означало б руйнацію європейської демократії та світового правопорядку.

Як повідомляє Укрінформ, про це у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Найбільше питання: чи призведуть санкції та їхній ефект до зміни стратегічних розрахунків путіна, і якщо так, то коли? У цьому ми маємо бути обережними, оскільки його дії були завжди відокремлені від економічних міркувань. Путін переконаний у магічній силі політичного волюнтаризму. Але це не може тривати вічно. Тож Європа має продемонструвати стратегічне терпіння. Ця війна буде довгою, і тест на силу буде тривалим. У нас немає вибору. Якщо дозволити росії перемогти, це означатиме дозволити їй зруйнувати наші демократії та самі основи міжнародного порядку, що оснований на правилах», - наголосив Боррель.

Він зауважив, що поточний високий курс російського рубля не є підставою говорити про неефективність європейських санкцій. Насправді це відображує той факт, що росія має величезний дисбаланс між обсягом експорту нафти й газу та колапсом імпорту, що став наслідком санкцій з боку Заходу.

«Експортуючи сировинні матеріали, росія має імпортувати багато високотехнологічних продуктів, які вона не виробляє сама. По такій високотехнологічній продукції росія залежить від Європи більш ніж на 45%, від США – на 21%, від Китаю – на 11%. росія може спробувати замістити цей імпорт за рахунок внутрішнього виробництва, як це не без успіху відбулося з імпортозаміщенням у сільському господарстві. Але імпортозаміщення у сфері високотехнологічної продукції буде набагато важче досягти», - впевнений Високий представник ЄС.

Читайте також: Боррель пояснив, чому вважає ефективними санкції ЄС проти росії

За його словами, санкції на постачання напівпровідників, наприклад, мають прямий вплив на діяльність компаній з виробництва електронники, комп’ютерів, літаків, автомобілів та військового обладнання. У цій сфері, яка має очевидну важливість у зв’язку із війною проти України, санкції обмежують спроможність росії виробляти високоточні ракети, та обмежують їх застосування в Україні, як і знижують спроможності російських повітряних сил.

«Автобудівний сектор суттєво відчув на собі ефект санкцій. Майже всі іноземні виробники вирішили вийти з росії, тож виробництво протягом травня 2022 року впало на 97% у порівнянні з 2021 роком. На додаток, ті автомобілі, що все ще виробляються в росії, не матимуть подушок безпеки та автоматичних коробок передач», - зауважив Боррель.

Читайте також: Санкції проти росії: Єврокомісія запропонувала «пакет продовження та приєднання»

Він наголосив, що обмеження росії у доступі до високих технологій тяжко уражає усю нафтодобувну галузь рф. Під ударом опинився також сектор авіаційних перевезень, оскільки близько 700 із 1100 цивільних літаків, що використовуються в росії, мають іноземне походження. Навіть літаки, вироблені в росії, значно залежать від технологій та матеріалів, що надходили від країн Заходу. Тяжкими руйнівними факторами для російської економіки є втрата доступу до світових фінансових ринків, до міжнародних дослідницьких мереж, а також «втеча мозку», коли тисячі висококваліфікованих професіоналів та вчених були вимушені виїхати з країни. Саме наукова, економічна та технологічна ізоляція росії завдаватиме їй найбільших втрат вже у середньостроковій перспективі.

«москва може стверджувати, що її відносини з багатьма іншими країнами продовжуються. Але в реальності санкції також уражають її торгівлю з країнами, які не беруть участь у санкціях, таких як Китай. Альтернатива, яку Китай пропонує для російської економіки, залишається дійсно обмеженою. Хоче Пекін намагається робити політичні жести на підтримку москви, - відмовляючись засудити вторгнення, або поширюючи російський наратив про загрози від НАТО, - він в цілому залишається доволі обережним стосовно допомоги для росії в обминанні санкцій. Хоча російський імпорт до Китаю зріс (за рахунок зростання енергетичного імпорту), китайський експорт в росію зменшився у пропорціях, які можна порівнювати із діями Заходу», - наголосив Високий представник ЄС.

Читайте також: Українські дипломати мають зробити все для посилення сьомого пакета санкцій ЄС - Президент

У результаті, за даними центробанку росії, загальний обсяг трансакцій через російську платіжну систему впав на 7,2% у червні, у порівнянні із першим кварталом 2022 року, що є реальним індикатором уповільнення російської економіки.

Як повідомлялося, від початку російського вторгнення в Україну 24 лютого Європейський Союз та його члени виявили потужну солідарність з народом України у його боротьбі проти російських загарбників. Євросоюз продовжує надавати Україні суттєві політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Крім того, ЄС застосував проти росії шість пакетів індивідуальних та секторальних санкцій, які суттєво знижують здатність кремлівського режиму до продовження агресивної війни проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-