Санкції проти росії: Єврокомісія запропонувала «пакет продовження та приєднання»

Санкції проти росії: Єврокомісія запропонувала «пакет продовження та приєднання»

Укрінформ
Європейська комісія запропонувала додаткові заходи, так званий «пакет продовження та приєднання», прийняття яких може підвищити ефективність імплементації санкцій, вже застосованих проти росії у зв’язку з її вторгненням в Україну, та продовжити дію таких санкцій на наступні шість місяців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

«Європейська комісія сьогодні ухвалила спільні пропозиції (за поданням високого представника ЄС) щодо нового пакета заходів для продовження та посилення ефективності шести пакетів санкцій проти росії», - йдеться у документі.

Як зазначається, запропонований сьогодні пакет «продовження та приєднання» посилює правову визначеність для структур, залучених до імплементації санкцій, та для країн-членів ЄС. Цей пакет також поєднує обмежувальні заходи Євросоюзу з санкціям його союзників і партнерів, зокрема, по G7. Важливо, що цей пакет підтверджує рішучу позицію Єврокомісії із захисту продовольчої безпеки в усьому світі.

Зокрема, за представленими пропозиціями, має бути застосована нова заборона на імпорт до ЄС російського золота з одночасним посиленням експортного контролю за поставкою до росії європейських передових технологій та технологій подвійного використання. Таким чином, цей пакет поєднає санкції ЄС із подібними заходами, що здійснюються партнерами ЄС по «Великій сімці». Він також посилить вимоги до звітності для введення більш жорсткого контролю за дотриманням запровадженого Євросоюзом заморожування активів осіб та закладів, включених до санкційного переліку.

Читайте також: Канада запровадила нові санкції проти росії - яких галузей торкнуться

У новому пакеті пропозицій Єврокомісія ще раз наголошує, що санкції ЄС не спрямовані проти торгівлі сільськогосподарськими товарами між третіми країнами і росією. У цьому ж зв’язку текст пропозицій уточнює порядок застосування деяких економічних і фінансових санкцій.

Також Єврокомісія пропонує продовжити поточні санкції ЄС на наступні шість місяців, до наступного їх перегляду наприкінці січня 2023 року.

«Війна росії проти України триває. Ми запропонували сьогодні зробити більш жорсткими болючі санкції ЄС проти кремля, посилити їх та зробити більш ефективними, а також продовжити їх до січня 2023 року. москва має платити високу ціну за свою агресію», - зазначила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Як очікується, цей пакет пропозицій Єврокомісії буде винесений на розгляд Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка відбудеться 18 липня і першим питанням розглядатиме ситуацію, пов’язану із вторгненням росії в Україну та з наслідками, які ця війна матиме для європейської та світової безпеки. Високий представник ЄС представить на розгляд міністрів пропозиції з розширення переліку осіб та установ, проти яких застосовуватимуться санкції ЄС, включаючи заморожування активів та заборону на подорожі.

Читайте також: Сьомий пакет санкцій проти рф розробляють на основі матеріалів групи «Макфола-Єрмака»

Разом із цим, як повідомив сьогодні Укрінформу один із офіційних представників ЄС, Рада міністрів наступного понеділка не ухвалюватиме наступний, сьомий пакет санкцій, натомість зосередить увагу на зміцненні та підвищенні ефективності вже існуючого пакета, який увібрав у себе вже прийняті шість хвиль обмежувальних заходів проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-