Сьомий пакет санкцій проти рф розробляють на основі матеріалів групи «Макфола-Єрмака»

Сьомий пакет санкцій проти рф розробляють на основі матеріалів групи «Макфола-Єрмака»

Укрінформ
Сьомий пакет санкцій проти російської федерації від країн Європейського Союзу фахівці розробляють на основі матеріалів, наданих Міжнародною експертною групою Макфола - Єрмака.

Як передає Укрінформ з посиланням на Офіс Президента, про це повідомив очільник ОП Андрій Єрмак за підсумками чергового засідання Міжнародної експертної групи, що відбулося у форматі відеоконференції.

Єрмак зауважив, що експерти групи підготували чотири масштабні документи та низку заяв, а також активно інформували широкий загал щодо необхідності санкцій проти росії.

"Ці зусилля дуже високо оцінені Президентом України Володимиром Зеленським, українським урядом і, що найважливіше, всім українським народом. Їх також помітили наші союзники. Документи нашої групи передані лідерам багатьох держав – Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Європейського Союзу", – наголосив очільник ОП.

За його словами, минулого тижня двоє американських сенаторів під час зустрічі із Зеленським згадали про роботу Міжнародної експертної групи, зокрема зазначили, що з Плану її дій випливає сама ідея визнання росії державою – спонсором тероризму.

Керівник ОП підкреслив, що на сьогодні вдалося виконати понад 50 відсотків кроків плану заходів групи. За словами Єрмака, вона стала ключовим майданчиком для формування санкцій проти росії, а на продукти її роботи посилаються майже всі світові лідери.

"Тепер ми бачимо, як координатори санкцій країн ЄС розробляють сьомий пакет на основі матеріалів нашої групи. Ми бачимо відображення наших ідей у санкціях Великої Британії, США та інших держав санкційної коаліції. Загалом група здійснила дуже важливий вплив. І хотів би, щоб ми підтримали цей успіх", – заявив він.

Єрмак наголосив, що російська федерація продовжує війну проти України, тому розширення санкційного пакета проти рф є надзвичайно важливим. "Подальші енергетичні, фінансові санкції, розширення індивідуальних санкцій. Ми кажемо світові: немає часу втомлюватися від санкцій, а отже, й нам самим слід продовжувати роботу", – додав керівник ОП.

Учасники засідання погодилися з важливістю посилення санкцій проти росії, зокрема визнання її державою – спонсором тероризму, розширення персональних санкцій, подальших секторальних санкцій у фінансовій та енергетичній сферах, ширших торговельних і технологічних обмежень.

Експерти наголосили, що рф має зазнати якомога більших збитків. Також було запропоновано проаналізувати вплив санкцій на окремі сектори російської економіки для напрацювання рекомендацій щодо посилення їхньої ефективності.

Читайте також: У москви закінчуються ресурси, треба посилити санкції – Україна в ОБСЄ

Стосовно додаткових форматів роботи групи Єрмак запропонував проводити регулярні брифи в режимі відеоконференцій з колегами з інших країн, які безпосередньо працюють над санкційною політикою. До них зможуть долучатися представники Міжнародної експертної групи, українського парламенту та парламентів країн-партнерів, Європейської комісії, Державного департаменту США та інших структур, що беруть участь у роботі над санкціями.

Єрмак подякував учасникам Міжнародної експертної групи за їхню роботу й закликав вносити нові пропозиції та продукувати ідеї задля досягнення результату.

"Продовжуйте генерувати ідеї та переконувати. Наша робота змінює правила гри. І вона є безцінною, вона зберігає життя українців і наближає нашу перемогу", – підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, близько 50 відсотків рекомендацій групи Макфола – Єрмака були враховані міжнародними партнерами в прийнятих санкціях проти російської федерації.

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії була створена з ініціативи Президента Володимира Зеленського. Очолюють її керівник ОП Андрій Єрмак та директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), ексрадник президента США з питань національної безпеки посол Майкл Макфол.

Фото: www.president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-