Боррель: ЄС має більше витрачати на оборону та спільно закуповувати зброю

Боррель: ЄС має більше витрачати на оборону та спільно закуповувати зброю

Укрінформ
Верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель переконаний, що Європейський Союз має взяти на себе більше відповідальності за власну безпеку, посилити партнерство з НАТО, витрачати більше коштів на оборону й спільно закуповувати зброю.

Як передає Укрінформ, про це він написав у блозі, розміщеному на офіційній сторінці дипломатичної служби ЄС.

«Війна росії проти України радикально змінює геополітичний ландшафт і ставить під загрозу нашу безпеку, - зазначив він. - У цих нових умовах порядок денний ЄС у галузі безпеки і оборони ніколи не була настільки актуальним, як сьогодні. Нам потрібно, щоб держави-члени виконували всі свої обов'язки як у рамках ЄС, так і в рамках НАТО».

Читайте також: Війна росії проти України поставила під загрозу голоду 323 мільйони людей - Боррель

За словами Борреля, необхідно вивести стратегічне партнерство з НАТО на новий рівень і «показати, як ЄС може взяти на себе велику відповідальність за власну безпеку».

Євросоюзові потрібно більше сил, які швидко розгортаються і взаємодіють між собою, готових протистояти всьому спектрові загроз і ризиків, зазначив він. Це означає, що європейці повинні витрачати більше на оборону, і передусім витрачати ефективніше, тобто спільно.

Одним з актуальних прикладів є поповнення запасів, які зменшилися через поставки військової техніки в Україну, зазначив він.

«Спільне придбання можливостей не тільки служить порядку денному ЄС в галузі безпеки та оборони, й необхідно союзникам з НАТО для захисту Європи від загроз з боку росії», - додав він.

Читайте також: Воєнні злочини рф в Україні нагадали світу про геноцид у Сребрениці – Єврокомісія

Також важливою є «необхідність продемонструвати нашу готовність використовувати» оборонні можливості, вважає Боррель.

Він також підкреслив важливість засвоєння уроків щодо зовнішніх загроз.

«Швидкість, із якою змінюється світ, часто перевищує наші можливості впоратися з цим, - зазначив європейський дипломат. - Нам потрібно стати більш гнучкими й мати потужний потенціал для використання засвоєних уроків, у тому числі в галузі безпеки та оборони».

Читайте також: Російська тактика не має стати нормою, світовий порядок має бути відновлений - Зеленський

Загальний сенс зрозумілий, підсумував він: у небезпечному світі європейці повинні взяти на себе свою стратегічну відповідальність, як у ЄС, так і в НАТО, і створити відповідні засоби й гнучко їх використовувати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-