Воєнні злочини рф в Україні нагадали світу про геноцид у Сребрениці – Єврокомісія

Воєнні злочини рф в Україні нагадали світу про геноцид у Сребрениці – Єврокомісія

Укрінформ
Неспровокована агресія росії проти України та масові вбивства мирного населення на територіях, що були тимчасово окуповані російськими загарбниками, нагадали світу про геноцид Сребрениці (містечка на сході Боснії і Герцеговини), який залишається однією з найтемніших сторінок європейської історії.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві високого представника ЄС/віце-президента Європейської Комісії Жозепа Борреля та єврокомісара Олівера Варгеї у зв’язку із 27-ю річницею геноциду у місті Сребрениця, де були навмисно знищені тисячі чоловіків з числа боснійських мусульман.

«Ми вшановуємо 27-й рік пам’яті всіх жертв та всіх, хто досі вважається зниклим унаслідок геноциду в Сребрениці. Ми перебуваємо у скорботі разом із їх близькими та друзями, що вижили у цьому геноциді. Водночас, ми не можемо сприймати мир як даність. Російська невиправдана та неспровокована агресія проти України повернула жорстоку війну на наш континент. Масові вбивства та воєнні злочини, які ми бачили в Україні, нагадують про подібні вчинки, що ми бачили на Західних Балканах у 1990-х роках», - йдеться у документі.

У заяві наголошується, що в цих умовах обов’язок пам’ятати про геноцид у Сребрениці є актуальним, як ніколи раніше, у спільній європейській історії.

Боррель та Варгеї у спільній заяві наголосили, що безпека й стабільність Європи та міжнародний порядок, оснований на правилах, пережили величезне потрясіння, та нагадали про необхідність повставати для того, щоб захищати мир, людську гідність та універсальні цінності.

Читайте також: Як очільник кремля став в один ряд з Гіммлером і Младичем

«Європа не забула того, що сталося у Сребрениці, і нашу відповідальність. За неспроможність упередити та зупинити цей геноцид. У Сребрениці Європа зазнала поразки, і ми постаємо перед власним соромом», - йдеться у тексті документа.

Як повідомлялося, Сребреницький анклав, оголошений СБ ООН у квітні 1993 року «зоною безпеки», був захоплений армією боснійських сербів 11 липня 1995-го року. Міжнародний трибунал по Югославії встановив, що після цього було вбито від 7 до 8 тисяч чоловіків з-поміж боснійських мусульман. За даними розслідування, вбивства вчинили солдати армії Республіки Сербської під командуванням генерала Ратко Младича. У січні 2007 року Міжнародний трибунал кваліфікував дії сербів як «злочини геноциду». Через два роки Європейський парламент проголосив 11 липня днем пам'яті геноциду в Сребрениці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-