московський суд ліквідував Профспілку журналістів  через «дискредитацію» армії рф

московський суд ліквідував Профспілку журналістів через «дискредитацію» армії рф

Укрінформ
мосміськсуд на вимогу російської прокуратури призупинив діяльність міжрегіональної громадської організації Профспілка журналістів та працівників ЗМІ.

Як повідомляє Укрінформ, про це інформують «Відомості».

Так, у мосміськсуді підтвердили, що позов прокуратури з вимогою ліквідувати профспілку журналістів було ухвалено. Попереднє засідання призначене на 13 липня. До того 4 липня суд на вимогу прокуратури призупинив роботу організації через порушення адміністративної справи про «дискредитацію» російської армії (частина 1 статті 20.3.3 КпАП рф).

Приводом для призупинення роботи профспілки журналістів стала публікація на сайті організації, яка містить «недостовірні дані про перебіг спеціальної військової операції із захисту «днр», «лнр», спрямовані на дискредитацію використання збройних сил рф». Про яку саме публікацію йдеться, не уточнюється.

Читайте також: Верховний муфтій рф підтримав війну з Україною

На думку прокуратури, профспілка розміщує в інтернеті «інформацію протиправного характеру», що «тягне за собою порушення прав і свобод людини та громадянина, заподіяння шкоди громадському порядку та громадській безпеці, суспільству та державі».

Адвокат Максим Крупський розповів виданню, що профспілці журналістів не повідомляли ані про позов, ані про порушення адміністративної справи. «Дані процедури є обов'язковими з погляду чинного законодавства, і це є важливим елементом права організації на захист. Ми з'ясовуватимемо, чому це сталося, і за результатами ухвалимо рішення щодо подальших дій», — пояснив адвокат.

Профспілка журналістів була створена в росії після нападу в березні 2016 року на співробітників ЗМІ та правозахисників дорогою з Інгушетії до Грозного. Засновниками профспілки стали співробітники РБК, «Нової газети», Slon.ru, «Медіазони» та інших видань. За даними профспілки, навесні 2020 року організація налічувала 600 активних членів. Здебільшого це співробітники незалежних ЗМІ з близько 40 російських регіонів.

У травні прокуратура москви провела перевірку діяльності профспілки журналістів і затребувала фінансову звітність, статутні документи, а також інформацію про заходи, що проводяться організацією. Профспілка досі так і не повідомила про результати перевірки.

Читайте також: У росії депутат отримав сім років колонії за осуд війни в Україні

ПЖ входить до Міжнародної (IFJ) та Європейської (EFJ) федерації журналістів. Членом IFJ є також спілка журналістів росії.

Президентка IFJ Домінік Прадальє у зверненні до профспілки журналістів назвала процес «несправедливим та необґрунтованим». Президентка EFJ Мая Север побачила у позові про ліквідацію профспілки «ознаки політичного судового процесу».

У свою чергу голова московського відділення спілки журналістів росії Павло Гусєв заявив «Відомостям», що не вбачає в діяльності профспілки журналістів «найголовнішого – (ознак) профспілкового руху», уточнивши, що, на його думку, «у діяльності цієї спілки багато наносного, і практичної роботи я, власне, не бачив».

Стаття про «дискредитацію» збройних сил рф з'явилася у кодексі про адміністративні порушення росії через декілька днів після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Відомо про сотні справ за цією статтею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-