У G7 впевнені у дієвості своїх санкцій проти росії

У G7 впевнені у дієвості своїх санкцій проти росії

Заява
Укрінформ
Санкції позбавляють росію економічних засобів, щоб продовжувати загарбницьку війну проти України, переконані країни «Групи семи», які запровадили обмеження і які готові їх посилювати.

Про це йдеться у заяві лідерів держав G7 , оприлюдненій 27 червня після зустрічі в рамках саміту Групи, в якій взяв віртуальну участь Президент України Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

«Ми продовжимо цілеспрямоване використання скоординованих санкцій в міру необхідності, діючи в унісон на кожному етапі. Ми використовуємо санкції для захисту заснованого на правилах міжнародного порядку, який росія так грубо порушила», - йдеться у документі.

Читайте також: G7 обіцяє безстрокову підтримку України та посилення санкцій проти росії

У ньому лідери G7 зобов’язуються вжити низку заходів найближчим часом відповідно до власних відповідних законодавчих повноважень та процесів. Зокрема, країни Сімки мають намір розглянути нові способи ізоляції росії від участі у світовому ринку та боротися зі спробами рф обходити санкції. Вони сповнені рішучості зменшити доходи росії, в тому числі від продажу золота.

Також наголошується, що найпотужніші країни світу ще більше знижуватимуть експортні доходи росії, вживаючи відповідних заходів для подальшого зменшення залежності від російської енергії.

Держави G7 будуть узгоджувати та розширювати цілеспрямовані санкції, щоб ще більше обмежити доступ росії до ключових промислових ресурсів, послуг і технологій. Також вони, серед іншого, планують запровадити цілеспрямовані санкції проти тих, хто є винним у воєнних злочинах, користується нелегітимною владою в Україні, а також тих, хто стоїть за створенням глобальної продовольчої небезпеки шляхом крадіжки та експорту українського зерна, хто отримує прибуток від війни тощо.

Читайте також: Міністри G7 конкретизували кроки на шляху до відмови від вугілля

Окрім заяви, лідери G7 ухвалили також додаток «Підтримка України за допомогою санкцій проти Росії», у якому зазначається, що скоординовані санкції спричиняють серйозні та довготривалі наслідки для росії, щоб допомогти покласти край цій війні.

«росія не може залишатися членом глобальної економічної та політичної системи з гарною репутацією, доки вона грубо порушує міжнародні норми за рахунок інших», - підкреслюється у документі.

В ньому зауважується, що ефективні санкції, включаючи заходи обмеження торгівлі, відіграють цінну роль у захисті та дотриманні міжнародних правил і норм. Щоб серйозно погіршити спроможність росії фінансувати цю війну, її військово-промисловий комплекс був позбавлений критичних компонентів, її економіка скоротилася, іноземні резерви її центрального банку були значною мірою скорочені, зазначається в документі.

Читайте також: Країни «Групи семи» виділять понад $15 мільярдів для економіки України – Мінфін США

Лідери країн «Групи семи» зазначили, що, впроваджуючи санкції, вони усвідомлюють свою відповідальність за глобальну фінансову стабільність, стале зростання, продовольчу безпеку та стабільність всіх країн, включаючи країни з низьким і середнім рівнем доходу.

Як повідомляв Укрінформ, саміт G7 розпочався в неділю і триватиме до вівторка. Окрім лідерів «Групи семи», участь у ньому беруть також президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Ради ЄС Шарль Мішель. Другий день роботи саміту розпочався сесією, присвяченою Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-