Країни Балтії попросили у ЄС додаткове фінансування на утримання українських біженців

Країни Балтії попросили у ЄС додаткове фінансування на утримання українських біженців

Укрінформ
Естонія, Латвія та Литва звернулися до Євросоюзу з проханням щодо додаткової фінансової підтримки з боку ЄС на утримання біженців із України.

Як передає Укрінформ, про це повідомила канцелярія президента Литви.

«Війна в Україні триває, і потік біженців та відповідні фінансові потреби, пов'язані з їхнім прийомом, зростають з кожним днем. Ці витрати нині переважно покриваються за допомогою національних бюджетів. Необхідно розподілити фінансовий тягар, який нині непропорційно великою мірою лягає на національні бюджети. Солідарність ЄС відіграє надзвичайно важливу роль у справі забезпечення належної допомоги біженцям з України», - наголосив литовський президент Гітанас Науседа, коментуючи звернення до ЄС.

Лист, крім Науседи, підписали прем'єр-міністри Естонії та Латвії Кая Каллас та Криш'яніс Каріньш. Його було надіслано голові Євроради Шарлю Мішелю, голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн та президентові Франції, яка головує у Раді ЄС, Еммануелю Макрону.

Читайте також: Канада організує ще один чартер для українських біженців

У спільному зверненні йдеться, що військова агресія росії проти України призвела до виникнення безпрецедентної загрози та наслідків для життя людей, а також прав і свобод людини. Це викликало гуманітарну кризу не лише в Україні, а й у державах-членах ЄС, які приймають біженців.

При цьому найбільше фінансове навантаження щодо надання гуманітарної допомоги та сприяння інтеграції біженців лягає на країни Євросоюзу і держави Балтії, що межують з Україною, заявили автори звернення.

За їхніми словами, попередні пропозиції Європейської комісії щодо можливої ​​бюджетної підтримки ЄС країнам, які приймають біженців, заслуговують на вітання і важливі для держав-членів, у яких ще залишилися невитрачені кошти ЄС. Проте їх недостатньо, щоб упоратися із завданням, з яким сьогодні стикаються три країни Балтії.

Читайте також: Кулеба обговорив з актором Стіллером допомогу українським біженцям

У своєму листі Литва, Латвія та Естонія закликали Євромісію найближчим часом подати пропозиції щодо створення нового фінансового інструменту, який фінансуватиметься з бюджету ЄС.

При цьому окремо зазначено, що кошти будуть спрямовані на допомогу біженцям у тих державах-членах ЄС, які несуть найбільше фінансове навантаження. Тобто тих, де кількість зареєстрованих українських біженців перевищує 1% загальної чисельності населення. Усі країни Балтії входять до цієї категорії.

Як повідомлялося, за даними українського МВС, з України з початку війни до 16 червня виїхали 7,704 млн осіб, назад повернулися - 2,559 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-