росія провокує глобальний голод з метою тиску на Україну, ЄС і весь світ – Боррель

росія провокує глобальний голод з метою тиску на Україну, ЄС і весь світ – Боррель

Укрінформ
Розв’язана росією війна проти України має глобальні наслідки та загрожує світу голодом, який кремль свідомо створює з метою тиску на міжнародне співтовариство, на Євросоюз і на саму Україну.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками зустрічі Ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Війна росії проти України має руйнівний ефект, ми бачимо це кожного дня на екранах наших телевізорів. Ми бачимо, як руйнуються будівлі, як помирають люди. Але також ми бачимо, як високі ціни на продовольство та енергію вражають усю світову економіку. Ми добре це усвідомлюємо. Сьогодні ми багато говорили про негативні наслідки російської агресії для всього світу, не лише для України. росія блокує український імпорт, саме вона блокує порти, руйнує сховища з зерном та транспортну інфраструктуру - росія, а не ми. І саме це провокує продовольчу кризу», - наголосив Боррель.

Він зауважив, що російська пропаганда діє за своїм типовим методом – вони спочатку створюють проблему, а потім намагаються звинуватити у цьому інших. Нині росія блокує понад 20 мільйонів тонн українського зерна, і це означає, що люди страждатимуть від голоду.

«Це навмисна спроба росії використати продовольство як зброю у війні. Це навмисна спроба створити голод у світі, щоб чинити тиск на світ, на Європейський Союз і на Україну. Саме це відбувається зараз. росія намагається звинуватити в цьому санкції ЄС. Але саме росія та її дії несуть відповідальність за цю продовольчу кризу», - сказав високий представник ЄС.

Він повідомив, що надіслав листа всім міністрам закордонних справ Африканських країн, у якому надав вичерпну інформацію щодо європейських санкцій, механізмів та наслідків їх застосування. ЄС готовий разом із структурами ООН розглянути шляхи реагування на ці санкції певних економічних акторів, коли вони не роблять того, що мали б зробити на світовому ринку.

«Це не заборонено. Але коли росія надсилає попередження про небезпеку судноплавства в Чорному морі, це піднімає ціни на страхування. Це росія накладає мита на експорт продовольства. Люди скаржаться на високі ціни, але ж зрозуміло: якщо вони (рф - ред.) застосовують мита на експорт, ціну будуть зростати. Хто запроваджує такі мита на експорт? росія, не ми. Але наші санкції не поширюються на торгівлю продовольством та добривами у світі, тому що наші рішення стосуються лише членів ЄС, а не третіх країн», - зауважив Боррель.

Він нагадав, що Євросоюз почав активно діяти, щоб ослабити ефект штучно створеної продовольчої кризи, зокрема виділив 1 мільярд євро для вирішення продовольчої небезпеки у регіоні Сахель, а 600 тисяч євро термінової допомоги спрямовані країнам Африканського Рогу.

«Все це є частиною плану дій щодо реагування на геополітичні наслідки російської агресії, її війни проти України. Я представив цей план міністрам, просив їх діяти й підтримати його, продемонструвати солідарність, сприяти збільшенню виробництва продовольства на місцях, стабілізувати торгівлю та налагодити багатосторонню співпрацю», - сказав високий представник ЄС.

Читайте також: Продовольча криза: Боррель закликає країни Африки «не вестися» на брехню кремля

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала повномасштабне військове вторгнення в Україну, продовживши війну, розпочату у 2014 році. В результаті бойових дій в українських портах виявилися заблокованими понад 20 мільйонів тонн зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Європейський Союз створив так звані «коридори солідарності» для вивезення українського зерна залізничними, автомобільним транспортом та внутрішніми водними шляхами, але ці надзвичайні заходи не можуть у повному обсязі вирішити проблему з зерновим експортом. ЄС підтримує зусилля ООН з пошуку шляхів розблокування українських портів та поновлення торговельного судноплавства у Чорному морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-