Очільник МЗС Латвії обговорив у Вашингтоні підготовку до саміту НАТО та підтримку України

Очільник МЗС Латвії обговорив у Вашингтоні підготовку до саміту НАТО та підтримку України

Укрінформ
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс під час робочого візиту до Вашингтона 15-16 червня обговорив підготовку до Мадридського саміту НАТО, посилення східного флангу Альянсу та подальшу підтримку України.

Про це повідомила кореспондентові Укрінформу пресслужба латвійського МЗС.

На зустрічі у Держдепартаменті США із заступником держсекретаря Венді Шерман Рінкевичс високо оцінив непохитну позицію Сполучених Штатів щодо війни, яку росія веде проти України. Він заявив, що російська ізоляція та санкційний тиск повинні продовжуватися з одночасним наданням Україні політичної, фінансової та військової підтримки. Посадовці підкреслили, що дуже важливо координувати ці процеси з однодумцями.

Читайте також: Глава МЗС Латвії у привітанні з днем росії побажав їй поразки у війні

При цьому Рінкевичс підкреслив, що «мирні рішення» за рахунок України є неприйнятними. Рішення щодо припинення бойових дій має ґрунтуватися на національних інтересах України та її законних правах визначати, коли і на яких умовах слід припинити конфлікт.

Офіційні особи Латвії та США також обговорили розв'язання проблеми експорту українського зерна. Глава МЗС балтійської країни зазначив, що відновлення експорту української сільськогосподарської продукції має виходити з інтересів та можливостей України.

Читайте також: Голови МЗС Латвії та Ірландії обговорили надання допомоги Україні

Рінкевичс підкреслив у розмові, що лідерство Сполучених Штатів у гарантуванні безпеки Європи є незамінним. Латвія цінує поточну підтримку та тісну співпрацю. Під час обговорення поточної безпекової ситуації в регіоні латвійський міністр наголосив, що НАТО має адаптуватися до мінливого середовища безпеки, особливо в країнах Балтії. Війна росії в Україні змінила реальність у регіоні на довгострокову перспективу. НАТО займає лідируючу позицію щодо середовища безпеки відповідно до інтересів і потреб Альянсу.

«Війна росії проти України довела, що нинішніх безпекових рішень у країнах Балтії недостатньо, необхідний перехід для подальшого зміцнення оборони», – підкреслив Рінкевичс.

Латвія очікує, що на саміті НАТО в Мадриді, який відбудеться наприкінці червня, будуть ухвалені рішення щодо посилення східного флангу Альянсу, щоб його військові представники могли працювати з цими вказівками для коригування оборони НАТО та можливостей стримування.

Читайте також: Польський генерал сказав, за яких умов рф може напасти на Польщу та країни Балтії

За словами Рінкевичса, на саміті в Мадриді країни-члени повинні домовитися про посилення передової присутності НАТО в країнах Балтії, що є об’єктивно необхідним за нинішнього стану безпеки в регіоні.

Що стосується Ініціативи трьох морів (ІТМ), міністр закордонних справ Латвії позитивно відзначив підтримку США цілей ініціативи в сучасній геополітичній ситуації. «Ми вважаємо, що в контексті ІТМ життєво важливо посилити синергію між різними фінансовими інструментами, які сприятимуть розвитку інфраструктури регіону», — сказав Рінкевичс, додавши, що потенціал ІТМ також слід використовувати для підтримки України.

Читайте також: Литва припиняє транзит низки товарів з рф до Калінінградської області

У рамках візиту до Вашингтона міністр закордонних справ провів зустрічі в Раді національної безпеки США. Він провів бесіду про виклики безпеки в регіоні та останні події з головою підкомітету Палати представників Конгресу США із закордонних справ у Європі Вільямом Кітінгом та експертами аналітичного центру Heritage Foundation.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Європейський Союз, США та інші країни застосували санкції проти країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-