Туреччина погрожує на рік відтермінувати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО

Туреччина погрожує на рік відтермінувати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО

Укрінформ
У разі невиконання Фінляндією та Швецією вимог Туреччини щодо їхнього вступу в НАТО, Анкара готова відтермінувати розгляд заявок на вступ, що може тривати і рік.

Як вказує британське видання The Guardian, про це заявив голова парламентського комітету Туреччини з міжнародних справ Акіф Чагатай Килич.

«Це питання життєво важливих національних інтересів, і ми готові запобігти їхньому членству протягом року, якщо це необхідно… Туреччина є другою за чисельністю армією в НАТО і надає безпілотники, які допомагають Україні захищатися. Ми заслуговуємо на більшу повагу», - сказав Килич.

За його словами, Туреччина поважає свої обов'язки та відповідальність перед Альянсом.

«Що збираються робити (Швеція та Фінляндія - ред.)? Вони дають прихисток терористичним організаціям, які вбивають мій народ, не поважають кордони, становлять екзистенційну загрозу моїй країні. Єдине, чого ми вимагаємо, щоб не було відмінностей. Терористична організація - це терористична організація», - сказав політик, який представляє в парламенті Туреччини правлячу Партію справедливості та розвитку.

Він також заперечив, що затримка вступу Фінляндії та Швеції в НАТО пов’язана зі спробою «розпалити націоналістичний вогонь перед важкими виборами» та зазначив, що по цьому питанню не було жодних спроб «бартеру» зі США щодо контрактів на постачання зброї.

Читайте також: Швеція у відповідь на вимоги Туреччини зробила важливі кроки - генсек НАТО

Як повідомлялося, Фінляндія та Швеція 18 травня офіційно подали заявку на вступ у НАТО, щоб посилити свою безпеку на тлі вторгнення росії в Україну. Для вступу усі 30 членів НАТО повинні схвалити це розширення. Туреччина на зустрічі послів НАТО заблокувала процес опрацювання цих заявок, пояснивши свою позицію питаннями безпеки, зокрема підтримкою в країнах курдських організацій, які Туреччина вважає терористичними. При цьому в Анкарі заявляють, що загалом не проти вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

25 травня в Анкарі відбулися тристоронні консультації щодо вступу Фінляндії та Швеції в НАТО, на них турецька сторона передала представникам Фінляндії та Швеції документ, де виклала свої занепокоєння та очікування. Напередодні в Анкарі заявили, що виступають за письмове оформлення досягнутих домовленостей, зокрема, з питань непідтримки терористичних організацій та зняття ембарго на оборонні поставки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-