Фінляндія відхилила запити на екстрадицію осіб, яких у Туреччині вважають терористами

Фінляндія відхилила запити на екстрадицію осіб, яких у Туреччині вважають терористами

Укрінформ
Міністерство юстиції Фінляндії відхилило запити про екстрадицію людей, яких у Туреччині вважають членами терористичної організації.

Про це повідомляє Укрінформ за посиланням на фінське видання Yle.

«Фінляндія не погодилася передати Туреччині людей, які за словами Туреччини, були пов’язані з рухом Гюлена або курдською організацією РПК, які вони вважають терористами», - йдеться у повідомленні.

Мова йде про запити на екстрадицію, які Туреччина подала Фінляндії у 2019–2022 роках. До початку червня цього року Фінляндія отримала від Туреччини десять запитів на екстрадицію, по семи з яких були прийняті рішення, двох осіб екстрадували.

Читайте також: НАТО не бачить військових ризиків для Швеції та Фінляндії з боку росії

«Фінляндія видала двох осіб, але згідно з документами по цим екстрадиціям, схоже, не було ознак тероризму (справи по іншим злочинам - ред.)», - вказує видання.

Серед інших Туреччина хоче від Фінляндії екстрадиції чоловіка, засудженого за підпал посольстві в Гельсінкі.

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція 18 травня офіційно подали заявку на вступ в НАТО, щоб посилити свою безпеку на тлі вторгненням росії в Україну. Для вступу усі 30 членів НАТО повинні схвалити це розширення. Туреччина на зустрічі послів НАТО заблокувала процес опрацювання цих заявок, пояснивши свою позицію питаннями безпеки, зокрема підтримкою в країнах курдських організацій, які Туреччина вважає терористичними. При цьому в Анкарі заявляють, що загалом не проти вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

Читайте також: Вступ Швеції та Фінляндії до НАТО: Ердоган продовжує наполягати на виконанні вимог Туреччини

Під час тристоронньої зустрічі в Анкарі 25 травня турецька сторона передала представникам Фінляндії та Швеції документ, де виклала свої занепокоєння та очікування. Також в Анкарі заявили, що виступають за письмове оформлення досягнутих домовленостей, зокрема, з питань непідтримки терористичних організацій та зняття ембарго на оборонні поставки.

Як повідомляв Укрінформ, фінський уряд планує внести зміни до законодавства, які дозволять будувати загородження у «критичних зонах» на східному кордоні країни з російською федерацією.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-