НАТО не бачить військових ризиків для Швеції та Фінляндії з боку росії

НАТО не бачить військових ризиків для Швеції та Фінляндії з боку росії

Укрінформ
НАТО не вважає, що від росії можуть походити значні військові ризики у зв'язку з приєднанням до Альянсу Швеції та Фінляндії.

Про це під час віртуального виступу на Саміті демократії у Копенгагені заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, повідомляє кореспондент Укрінформу. Аудіозапис дискусії, що відбулася на форумі, оприлюднено на сайті НАТО.

«Ми не бачимо, що росія має спроможності або намір у такий перехідний період погрожувати цим двом країнам-кандидатам військовим шляхом. Зрозуміло, ми маємо бути обережними у цей час, але на цьому етапі ми не бачимо реальних ризиків для Швеції і Фінляндії», - сказав заступник Джоане.

Він наголосив, що більшість членів Альянсу висловили намір скоротити час на формальну ратифікацію протоколу про входження обох країн до НАТО. При цьому обидві країни володіють власним військовим потенціалом, який сам по собі є стримувальним фактором для агресивних намірів росії. Крім того, війська Швеції та Фінляндії вже зараз повністю сумісні із силами НАТО, проводять з ними активні навчання. До того ж окремі члени НАТО, такі як Велика Британія, США та деякі інші, взяли на себе гарантії безпеки для обох країн на перехідний період.

Читайте також: Фінляндія планує посилити кордон з росією

«Фінляндія і Швеція є найближчими партнерами для НАТО вже зараз. Той факт, що після багатьох років нейтральності, внаслідок агресивності росії, вони вирішили приєднатися до НАТО - це чудова новина. Вони є досконалими демократіями, вони мають дієздатні збройні сили, високий рівень взаємосумісності з Альянсом, що робить їх великим новим надбанням для НАТО. Вони посилять безпеку Балтійського моря, але, я думаю, вони зроблять набагато більший внесок у загальну євроатлантичну та трансатлантичну безпеку», - заявив Джоане.

Відповідаючи на запитання щодо заперечень Туреччини проти членства цих країн, заступник генерального секретаря зауважив, що НАТО є платформою для вирішення спірних питань на основі взаємної поваги. Він висловив упевненість, що Туреччина та країни-кандидати зможуть найти рішення, що влаштовуватимуть всі сторони.

Читайте також: Вступ Швеції та Фінляндії до НАТО: Ердоган продовжує наполягати на виконанні вимог Туреччини

«Просто зараз тривають дискусії, консультації й переговори між зацікавленими сторонами. Я не буду визначати часові рамки, але ми переконані, що Швеція і Фінляндія приєднаються до нашого Альянсу, і що ми будемо працювати у складі 32 країн-членів вже у недалекому майбутньому», - підсумував представник  НАТО.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу, та ухвалить нову Стратегічну концепцію. Окремим питанням саміту стане поглиблення співробітництва з ключовими партнерами Альянсу, включаючи Україну, Грузію, Швецію. Фінляндію, ЄС та країни Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-