Німецькі банки продовжують працювати з російськими клієнтами - ЗМІ

Німецькі банки продовжують працювати з російськими клієнтами - ЗМІ

Укрінформ
Платіжні операції з росією були масово обмежені через її війну проти України, але деякі європейські банки все ще здійснюють транзакції. 

Про це пише профільне видання Der Treasurer, передає Укрінформ.

Зазначається, що після тритижневої перерви DZ Bank поновив платіжні операції з рф. «Дивно, що перекази у великих масштабах все ще можливі», - зауважує видання.

За словами речника банку, «у платіжних операціях, пов'язаних з росією/білоруссю, ми зараз розглядаємо кожен окремий випадок і ставимося дуже обережно, які платежі ми можемо здійснювати, враховуючи всі правила та санкції».

Читайте також: Міністр фінансів ФРН не проти ідеї конфіскації грошей центробанку росії

Як наголошується у публікації, це означає, що DZ Bank приймає гроші від російських компаній після розгляду кожної справи, якщо її чи причетних до компанії осіб немає у санкційному списку. Приміром, це можуть бути перекази, при яких німецька компанія отримує гроші від поставок, контракти за якими були укладені до початку війни.

При цьому можливі й перекази в росію, але тільки в євро. Крім того, компанії мають іти на ризик, тобто зазвичай самі несуть відповідальність за можливі наслідки, сказано у статті.

Зазначається, що з росією працює і Hypovereinsbank (HVB), який «здійснює платіжні операції для корпоративних та приватних клієнтів у межах чинних положень про санкції». Перекази здійснюються в євро, ліквідність ринку в рублях наразі низька. Материнська компанія HVB - Unicredit наразі розглядає можливість виходу з росії, пише видання.

За його інформацією, продовжують здійснювати перекази через російські банки, які не підпадають під санкції, також Berliner Sparkasse, LBBW, Helaba, Stadtsparkasse München, NordLB і Deutsche Bank. Усе ще здійснює окремі платіжні операції Commerzbank, однак не гарантує, що гроші надійдуть. «Платіжні доручення в росію та з росії можуть значно затримуватися через загальну невизначеність на ринку та посилення санкцій з боку ЄС проти російських банків. Платіжні доручення також можуть бути відхилені», – зазначають у фінустанові.

Читайте також: Суд арештував активи російського олігарха Фрідмана в Альфа-банку на 12,4 мільярда

За словами неназваного експерта з платежів, основна причина, чому німецькі банки все ще здійснюють платежі, полягає в тому, що деякі російські банки не потрапили під санкції згідно із законодавством ЄС. Американське ж законодавство жорсткіше. У результаті банки, які активно працюють у США, повністю відмовляються від платежів російським фінустановам. Бо навіть якщо бізнес буде оформлений у Європі, банк може бути оштрафований у США. Схожа ситуація була в 2016 році, коли Іран був відключений від SWIFT. Там також деякий час були можливі платіжні операції з німецькими банками, а в США взагалі нічого не працювало.

Тим часом РБК інформує, що Deutsche Bank перестав працювати з низкою великих російських банків, у яких були відкриті кореспондентські рахунки в євро. За даними видання, банк у середині березня 2022 року надіслав російським банкам повідомлення про закриття рахунків з 8 квітня, за фактом рахунки працювали до 7 квітня включно та були закриті 20 квітня. Зараз у Deutsche Bank залишилася невелика кількість кореспондентських рахунків у деяких російських банках, які не привертають до себе уваги, у яких мало операцій, зазначає видання.

Читайте також: Мінфін США нагадав іноземним банкам, чому не слід допомагати рф обходити санкції

Як повідомлялося, США, Велика Британія, Європейський Союз та низка інших країн запровадили проти росії санкції через її агресію в Україні. Багато компаній оголосили про припинення роботи в рф та вихід із проєктів з російськими партнерами.

ЄС запровадив санкції щодо платіжних операцій з рф. Це включає, наприклад, відключення російських банків від системи SWIFT. Під санкціями опинилися банки «Відкриття», «Новикомбанк», «Промсвязьбанк», «Банк росія», «Совкомбанк», ВЭБ, «ВТБ Банк» тощо. Сбербанк та ще два великі російські банки також планується відключити від SWIFT.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-