Скандинавські країни пообіцяли гарантії безпеки Фінляндії та Швеції до вступу в НАТО

Скандинавські країни пообіцяли гарантії безпеки Фінляндії та Швеції до вступу в НАТО

Укрінформ
Норвегія, Данія та Ісландія пообіцяли надати підтримку Фінляндії та Швеції усіма необхідними засобами, якщо ці країни зазнають нападу до набуття членства у НАТО.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві прем'єр-міністра Норвегії Йонаса Гар Стьоре.

«Безпека Фінляндії та Швеції важлива для нашої безпеки. Разом з Данією та Ісландією Норвегія готова допомогти своїм північним сусідам усіма необхідними засобами, якщо вони стануть жертвою агресії на своїй території до отримання членства в НАТО», – заявив прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

Прем'єр-міністри Данії, Ісландії та Норвегії оприлюднили спільну заяву, в якій вітають рішення Фінляндії та Швеції подати заявку на членство в НАТО та підкреслюють, що всі країни Північної Європи поділяють цінності та принципи Альянсу.

Читайте також: Приєднання Швеції і Фінляндії до НАТО: путін створив собі проблему у 1272 кілометри

«Це переломний момент для співпраці Північних країн. Гарантії безпеки, які ми зараз надаємо, дають чітке повідомлення. Ми зробимо все можливе, щоб забезпечити швидкий процес приєднання. Я сподіваюся, що Норвегія зможе дуже швидко ратифікувати протоколи про приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО», – сказав Стьоре.

За його словами, і Фінляндія, і Швеція відповідають усім критеріям, щоб стати членами Альянсу. Членство Швеції та Фінляндії в НАТО посилить гарантії колективної оборони та зміцнить безпеку в північноатлантичному регіоні.

«Ми будемо й надалі розвивати наше співробітництво в галузі оборони у північних країнах. Наші військові добре працюють разом і роками разом тренувалися. Ми дуже цінуємо значний внесок, який Фінляндія та Швеція вже зробили як партнери НАТО», – наголосив прем’єр-міністр.

Норвегія, Данія та Ісландія повністю підтримують рішення Фінляндії та Швеції подати заявку на членство в НАТО, заявив він.

Читайте також: Україна може вступити до НАТО без ПДЧ у разі відповідності вимогам - Квін

«Швеція та Фінляндія мають право продовжувати процес приєднання без спроб стороннього втручання. Північний регіон нікому не загрожує і залишиться регіоном низької напруженості, який прагне жити в мирі зі своїми сусідами», – переконаний Стьоре.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Фінляндії Саулі Нііністьо оголосив у неділю, 15 травня, що його країна офіційно подасть заявку на членство в НАТО.

Згодом правляча Соціал-демократична партія Швеції заявила, що країна також вирішила подати заявку на вступ до НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що «двері НАТО відкриті» для Швеції та Фінляндії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-