У день перемоги над нацизмом понад 50 країн засудили спроби рф спотворити історію

У день перемоги над нацизмом понад 50 країн засудили спроби рф спотворити історію

Заява
Укрінформ
Понад 50 країн-членів ООН оприлюднили 9 травня спільну заяву, в якій засудили російську агресію проти України та спробу москви спотворити історію, привласнити перемогу над нацизмом для виправдання війни.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, у «Заяві з нагоди 77-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі» наголошується, що ООН була створена для того, щоб врятувати майбутні покоління від лихоліть війни.

«Тривожно, що сьогодні в Європу повернулася повномасштабна війна та зумовлена нею гуманітарна катастрофа», - зазначають автори.

24 лютого 2022 року, коли рф розпочала нову хвилю агресії проти України, «реалії на місцях воскресили спогади про звірства часів Другої світової війни», а наслідки вторгнення «виявилися жахливими не лише для народу України, а й для людей у всьому світі», ідеться в документі.

Автори заяви рішуче засуджують порушення суверенітету та територіальної цілісності України, будь-які напади на цивільне населення та цивільні об'єкти.

«На цьому фоні ми є свідками цинічних спроб привласнити та використати пам'ять про перемогу над нацизмом для виправдання повномасштабного вторгнення в Україну. Ми рішуче відкидаємо зусилля росії щодо спотворення історії у своїх політичних цілях для просування брехливого наративу та дезінформації про сусідні країни, зокрема розпалювання ненависті шляхом навішування на інших ярликів «неофашистів» і «неонацистів», - ідеться в документі.

Читайте також: Поведінка російських дипломатів в ООН суттєво змінилася від початку війни – посол США

Країни-підписанти зазначають, що верховенство закону не може бути замінено верховенством сили і що необхідно «протистояти будь-яким спробам силою змінити міжнародно визнані межі суверенних держав – урок, який засвоїли з історії Другої світової війни».

Заяву, яку ініціювала Україна, підписали, зокрема, усі країни Євросоюзу, Австралія, Канада, Грузія, Японія, Чорногорія, Нова Зеландія, Південна Корея, США, Туреччина.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-