Польща запровадила санкції проти Газпрому та російських олігархів

Польща запровадила санкції проти Газпрому та російських олігархів

Укрінформ
Уряд Польщі запровадив санкції проти 15 російських олігархів та 35 російських та білоруських компаній та їхніх дочірніх підприємств у Польщі. Серед них - "Газпром”, “Новатек”, "Лабораторія Касперського", олігархи олег дерипаска, михайло фрідман, віктор вексельберг та інші.

Про це на пресконференції повідомили глава МВС Польщі Маріуш Камінський та його заступник Мацей Вонсік, передає кореспондент Укрінформу.

“Перший санкційний список містить 50 позицій. Це перелік російських олігархів і російських компаній, які мають бізнес-інтереси в Польщі”, - заявив Камінський.

За його словами, у переліку є, зокрема, Газпром, на який буде накладено санкції у сфері діяльності польської компанії EuropolGaz (48% акцій належить Газпрому), а також Акрон (володіє 20% акцій польського хімічного підприємства Azoty).

Читайте також: У Штатах конфіскували майно російського олігарха дерипаски

“У цьому переліку також є суб’єкти, які імпортували до Польщі російське вугілля і вугілля з Донбасу, а також олігархи - власники цих компаній”, - наголосив Камінський.

Серед них є дочірні підприємства компаній з рф, такі як KTK Polska, Suek Polska.

Міністр повідомив, що до цього списку додаватимуться також компанії та олігархи, пов'язані з білоруським режимом. До переліку вже потрапила компанія Beloil Polska, яка імпортує з білорусі дизельне пальне та скраплений газ.

Читайте також: У РНБО розвіяли міф російської пропаганди про «недіючі» санкції

Камінський зазначив, що Варшава застосовуватиме до цих осіб та компаній декілька видів санкцій. Зокрема, йдеться про замороження фінансових активів і майна цих фірм, а також про недопущення цих компаній до участі в державних тендерах, а щодо осіб – заборону в’їзду до Польщі.

Польський міністр зауважив, що список постійно поповнюватиметься, зараз польські служби ведуть роботу з виявлення компаній, які приховують своїх кінцевих російських бенефіціарів через реєстрацію в офшорних зонах.

Своєю чергою заступник міністра Вонсік підкреслив, що санкції діють відсьогодні, оскільки відповідний документ напередодні опубліковано в бюлетені публічної інформації МВС. Він зазначив, що Агенція внутрішньої безпеки, Служба військової контррозвідки та Центральне антикорупційне бюро подали більше пропозицій до списку санкцій, але міністр ще не встиг їх розглянути.

За намагання оминути санкції компаніям загрожуватиме штраф до 20 млн злотих (140 млн грн) і тюремне ув’язнення до трьох років.

Читайте також: Санкції проти росії мають бути нищівними для курсу рубля - Моравецький

Як повідомлялося, 24 лютого президент росії володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню і балістичних ракет.

ЄС, США та інші країни застосували санкції проти країни-агресора. Багато компаній оголосили про припинення роботи в росії та вихід зі спільних проєктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-