Єврокомісія пропонує розширити мандат Євроюсту з розслідування воєнних злочинів в Україні

Єврокомісія пропонує розширити мандат Євроюсту з розслідування воєнних злочинів в Україні

Укрінформ
Європейська комісія пропонує надати нові повноваження агентству Євроюст, які дозволять фахівцям брати активну участь у розслідуванні воєнних злочинів в Україні.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії, передає Укрінформ.

«Сьогодні Єврокомісія запропонувала доповнення до регуляторних правил діяльності Євроюсту, щоб надати агентству правову можливість збирати, зберігати та обмінюватися свідченнями воєнних злочинів. Оскільки конфлікт триває, накопичення та збереження таких свідчень в Україні є складним. Щоб притягнути причетних до відповідальності, дуже важливо гарантувати безпеку сховищ доказів за межами України та підтримати розслідування, яке проводять різні європейські та міжнародні судові інстанції», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що від початку березня Євроюст активно підтримував зусилля спільної команди розслідувачів ЄС, яка вивчає злочини, скоєні російською армією на території України. Хоча Євроюст має певний досвід у розслідуванні подібних справ, регуляторні правила не передбачали долучення агентства до розслідування злочинів такого масштабу.

Читайте також: Бомбардування, страти і тортури: в ООН є багато доказів воєнних злочинів рф

«Від початку російського вторгнення світ став свідком звірств, скоєних у Бучі, Краматорську та інших містах України. Всі винні у воєнних злочинах в Україні мають бути притягнуті до відповідальності. Щоб це відбулося, ми маємо забезпечити надійне зберігання доказів, їх аналіз та обмін із національними та міжнародними структурами, включаючи Міжнародний кримінальний суд. Ми не можемо залишити жодного простору для безкарності», - заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Передбачається, що для виконання цього завдання Євроюст отримає додаткові правові повноваження для таких дій, як збирання, збереження та аналіз доказів, що стосуються масштабних міжнародних злочинів. Агентство матиме право обробляти бази даних, включаючи відео- й аудіозаписи, супутникові знімки, та обмінюватися цими даними з національними та міжнародними органами, а також органами влади України із суворим дотриманням заходів захисту даних.

Свої зусилля Євроюст тісно координуватиме з Європолом, який має мандат на участь у цьому розслідуванні.

Європейська комісія надаватиме цій діяльності фінансову підтримку, включаючи закупівлю необхідного обладнання, оплату експертів та зусилля в межах міжнародної мережі проти геноциду, яка почала надавати судовим органам необхідну експертизу у розслідуванні такого розу злочинів. Окремо ЄС виділив 7,5 мільйона євро для збирання й опрацювання даних щодо осіб, які зникли безвісти.

Пропозиції щодо вдосконалення правової бази діяльності Євроюсту будуть передані на затвердження до Європейського парламенту та Ради ЄС.

Читайте також: Штати допомагають Україні збирати та зберігати докази воєнних злочинів рф

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

За даними Офісу Генпрокурора, у «магістральному» кримінальному провадженні щодо вторгнення рф в Україну фігурують 620 підозрюваних. Українські правоохоронці станом на 25 квітня зареєстрували 8183 злочини російських військових, із них 7938 – щодо порушення законів та звичаїв війни.

Окрім України ще 13 держав розпочали розслідування злочинів, скоєних рф на території нашої держави.

Читайте також: Подоляк дорікнув ексмеру Дюссельдорфа за сумніви щодо злочинів росії в Україні

8 квітня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та високий представник ЄС Жозеп Боррель здійснили візит до України, під час якого відвідали місто Бучу, де були виявлені численні ознаки злочинів російських окупантів проти людства, включаючи вбивства цивільного населення, тортури та зґвалтування. Після цього візиту президент Єврокомісії доручила єврокомісару з питань юстиції підтримувати та координувати розслідування цих злочинів на рівні Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-