НАТО має суттєво посилити захист країн Балтії – Бербок

НАТО має суттєво посилити захист країн Балтії – Бербок

Укрінформ
НАТО має суттєво посилити присутність у країнах Балтії, і Німеччина готова зробити свій унесок.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок після переговорів у Вільнюсі з литовським колегою Габріеліусом Ландсбергісом 22 квітня, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми повинні мати змогу захистити практично кожен квадратний сантиметр території нашого спільного Альянсу, зокрема країни Балтії. З першої хвилини… ми будемо разом захищати нашу спільну безпеку», - наголосила німецький міністр.

Вона зазначила, що «логіки канату» Альянсу недостатньо, адже це «в гіршому випадку означатиме захоплення території, після чого її мають визволити посилені війська Альянсу». Однак після воєнних злочинів у Бучі та Маріуполі «уявлення про подальше визволення не є прийнятним, адже світ кожного дня бачить, що після захоплення російськими військами населених пунктів там коїться жорстокість, якої не можна собі уявити», заявила Бербок.

Читайте також: Зеленський звернувся до Португалії: Танки «Леопард», ракети «Гарпун» – це те, чим ви можете допомогти

Вона нагадала, що протяжність кордону Литви з росією та білоруссю становить 720 км, а країни Балтії загалом мають коридор завширшки 90 км до інших членів НАТО, який може бути перекритий, тож «немає часу на те, щоб чекати на підсилення з боку Альянсу».

Бербок зазначила, що в разі ухвалення рішення найближчим часом присутність НАТО має бути збільшена до чисельності бригади, і Німеччина зробить «значний внесок». Наразі в Литві перебувають понад 900 солдатів Бундесверу, їх чисельність була збільшена після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Читайте також: Санкції залишаться, доки останній російський солдат не піде з України – Бербок

«Ми завжди намагалися будувати безпеку в Європі з росією як партнери. Зараз путінська росія змушує нас обрати новий курс: сьогодні йдеться передусім про безпеку від росії», наголосила очільниця німецького МЗС.

За її словами, НАТО має протиставити свої сили проти росії і обговорює це зараз дуже активно в колі союзників.

Зі свого боку глава МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс наголосив на необхідності стратегічних змін з огляду на те, як діє російська армія в Україні, завдаючи ударів на землі, з повітря, з моря, на всіх напрямках. Підготовка до захисту «кожного квадратного сантиметру» має бути практичною, коштуватиме великих грошей і часу, але це потрібно робити вже зараз, підкреслив політик. На його думку, для цього необхідно: розміщення додаткових військовослужбовціі на умовах постійного базування, бронемашини, засоби ППО та захисту з моря, захист інфраструктури.

Читайте також: ЄС не може запровадити негайне ембарго на російські енергоносії – Бербок

«Безпековий ландшафт кардинально змінився після нападу росії на Україну, і це має знайти відображення у рішеннях Мадридського саміту (запланованого на 29-30 червня 2022 року – ред.). Потрібні конкретні рішення щодо посилення передової присутності НАТО на східному фланзі, і роль Німеччини тут важлива. НАТО має бути здатним захистити країни Балтії з перших хвилин конфлікту», - заявив Ландсбергіс.

Як повідомлялося, глава МЗС ФРН здійснює триденний візит до країн Балтії. У Литві вона відвідує дислокований у Руклі в межах розширеної передової присутності НАТО контингент, яким керує Німеччина.

Фото надано пресслужбою МЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-