Санкції залишаться, доки останній російський солдат не піде з України – Бербок

Санкції залишаться, доки останній російський солдат не піде з України – Бербок

Укрінформ
Євросоюз посилюватиме свої санкції на країну-агресора, а мови про послаблення не може бути, доки російські війська залишатимуться на території України.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок під час пресконференції з естонською колегою Евою-Марією Ліметс у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Бербок нагадала, що п’ять пакетів санкцій ЄС були запроваджені з небаченою швидкістю, наразі в Брюсселі готується новий.

«ЄС не відступиться від санкцій, доки путінська зброя не замовкне і він не виведе свої війська з території України. Ми ще більше посилюватимо тиск на російську військову машину та водночас зробимо все для того, аби надалі підтримати Україну озброєннями та технікою. Бо цілком зрозуміло, що мужні українські солдати захищають в Україні також і наш європейський мирний порядок і нашу свободу», - заявила Бербок.

При цьому міністр визнала, що Німеччина «на жаль, не може дати все, чого хоче Україна» з точки зору озброєнь, виходячи з наявності їх у Бундесверу. Але Берлін надає гроші на озброєння, заохочує інші країни передавати свої запаси за обіцянки замістити їх потім сучасними системами, а також проводитиме навчання українських військових.

«Ми почнемо (навчання - ред.) не завтра, але у найближчому майбутньому, це надалі допоможе Україні», - переконана очільниця МЗС.

Що стосується броньованих машин, танків, то таких в наявності просто немає, запевнила Бербок. До того ж, зауважила вона, «є сумніви, що таку техніку взагалі можна використати в цій війні».

«Тому ми підтримуємо партнерів, робимо «обмін», ми їм потім компенсуємо», - розповіла дипломат і додала, що з німецького бюджету «буде виділено на озброєння України ще 1 млрд євро».

«Ми намагаємося з першого дня дати Україні те, що можливо <…> Це виклик для нас. Це складно для політики: є бажання (надати зброю – ред.), але реальність виглядає інакше. Звісно, ми намагаємося робити швидше, адже вартує кожен день. Ми намагаємося комбінуватися з партнерами – хто чим може допомогти», - підсумувала Бербок.

Вона також зазначила, що ніхто тепер не має заплющувати очі на те, що загроза країнам Балтії з боку рф є реальною.

Міністр закордонних справ ФРН під час свого візиту в країни Балтії приділяє особливу увагу питанню інформаційної війни росії. На її думку, коли росія використовує свою пропаганду для розколу суспільства, важливо не вдаватися до «простих рефлексів» у вигляді контрпропаганди, а відповідати прозорістю, критичною відкритістю, вільними ЗМІ, правдою, аргументами і фактами.

Важливо, підкреслила дипломат, щоб путінська брехня сприймалася саме як брехня. Німецька політик упевнена, що в боротьбі проти дезінформації ЄС є «сильною командою».

Читайте також: Берлін намагається умовити кремль відкрити гуманітарні коридори для Маріуполя – Бербок

Як повідомляв Укрінформ, за словами міністра оборони ФРН Крістіне Ламбрехт, Німеччина не буде постачати напряму важке озброєння Україні, але веде переговори з партнерами в ЄС та НАТО, які можуть віддати озброєння радянського виробництва в обмін на нові німецького виробництва.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-